Αγωνιστική Απόδοση και Σωστή Τροφοδοσία στον Αγώνα! Κύριο

Από 10 Μάι 2013

Για να αποφασίσουμε σχετικά με το πόσο, το πότε και το τι ακριβώς πρέπει να λάβει ως τροφοδοσία ο αθλητής στην διάρκεια μιας αγωνιστικής προσπάθειας χρειάζεται να εξετάσουμε με λεπτομέρεια πως γίνεται η κατανάλωση ενέργειας από το σώμα κατά την διάρκεια του αγώνα. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα από αγώνα υπεραπόστασης 100 χιλιομέτρων, από το σημαντικό βιβλίο “l’ ultramaratona” του Luca Speciani, ώστε να μελετήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρέχει μια τέτοια απόσταση. Οι υπολογισμοί μπορούν να μεταφερθούν άνετα και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα κάνοντας μια προσαρμογή τους στις αντίστοιχες συναρτήσεις.

 

Η συνάρτηση της κατανάλωσης ενέργειας όταν τρέχουμε είναι:

 

Kcal που καταναλώθηκαν = Κ x Km που διανύθηκαν x Kg σωματικού βάρους

 

Η μεταβλητή Κ είναι ο αποκαλούμενος “Coefficient Ενεργειακής Κατανάλωσης”, και η αρχική τιμή του που είναι Κ=1 μειώνεται όσο βελτιώνουμε την δρομική οικονομία μας (καλύτερη τεχνική τρεξίματος με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας). Εάν λάβουμε σαν παράδειγμα έναν αθλητή που ζυγίζει 60 Kg και είναι σε βάρος φόρμας, θα διαθέτει περίπου 1.800 θερμίδες σε μορφή μυϊκού γλυκογόνου αλλά χρειάζεται να καταναλώσει γύρω στις 6.000 θερμίδες (60 Kg x 100 Km) για να φτάσει στο τέρμα σε έναν αγώνα 100 χιλιομέτρων, λαμβάνοντας ως τιμή K=1. Αν ο αθλητής διαθέτει καλή τεχνική τρεξίματος, η τιμή του Κ είναι χαμηλότερη της μονάδας και αν πέσει στην τιμή 0.9, τότε η πραγματική του κατανάλωση θα είναι 5.400 θερμίδες (Kcal).

 

Το ποσοστό των σακχάρων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να τερματίσουμε τον αγώνα στην μέγιστη δυνατή ταχύτητα - χωρίς να περάσουμε κάποια κρίση - προκύπτει από την σχέση μεταξύ των 1.800 χιλιοθερμίδων υπό μορφή γλυκογόνου που είναι αποθηκευμένες στο σώμα μας και τις 5.400 χιλιοθερμίδες  που πραγματικά χρειάζονται για να φτάσουμε στον τερματισμό, και που αντιστοιχεί σε 33% ενέργεια από γλυκογόνο και 67% ενέργεια που πρέπει να πάρουμε από το λίπος του σώματος.

 

Όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του αποθηκευμένου λίπους που χρησιμοποιείται στο ενεργειακό ισοζύγιο της αγωνιστικής προσπάθειας, τόσο πιο υψηλή θα είναι η ταχύτητα που μπορούμε να διατηρήσουμε στον αγώνα. Πρέπει λοιπόν να υπολογίσουμε την τροφοδοσία μας έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να λάβουμε / αφομοιώσουμε / χωνέψουμε την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα σακχάρων κατά την διάρκεια του αγώνα για να ανεβάσουμε το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από τα σάκχαρα σε σχέση με το συνολικό (ήδη αυτό το κάναμε βελτιώνοντας ταυτόχρονα το δρομικό μας στυλ, δηλαδή την δρομική μας οικονομία, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί αρχικά η σχέση μεταξύ λιπών / συνολική ενέργεια σε 67% σε σχέση με το αρχικό 70%).

 

Είναι φανερό δηλαδή – έστω και σε μια υποθετική περίπτωση – ότι είναι δυνατό να απορροφούμε στον αγώνα άλλες 900 χιλιοθερμίδες με μορφή σακχάρων, ώστε να μετακινήσουμε το ποσοστό σε (1.800 + 900)/5.400=2.700, δηλαδή σε 50% υδατάνθρακες και 50% λίπη.

 

 

Σύμφωνα με τον εμπειρικό κανόνα που προτείνει ο Luca Speciani στο βιβλίο l’ultramaratona, εάν θεωρήσουμε ίδιες όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, αυτό θα σήμαινε μια πιθανότητα αύξησης του ρυθμού μας κατά 1% επιπλέον για κάθε 2% λιγότερα λίπη που καταναλώθηκαν, δηλαδή μιας τάξης μεγέθους του 8,5%, ποσοστό που αποτελεί μια τεράστια διαφορά στον αγώνα!

 

Σαν παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε για έναν αθλητή που υπολόγιζε να τρέξει με 4.20 ρυθμό (pace) όλο τον αγώνα των 100 Km (τελικός χρόνος 7 ώρες και 13 λεπτά) ότι θα μπορούσε να τρέξει με 3.57 ρυθμό και να επιτύχει τελικό χρόνο 6 ώρες και 34 λεπτά! Η διαφορά είναι εξαιρετικά σημαντική!

 

Είναι νομίζω ξεκάθαρη με το παραπάνω παράδειγμα η σημασία της λήψης υδατανθράκων πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα.

 

Αυτό που είναι μεγάλης σημασίας, είναι να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να απορροφήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα υδατανθράκων χωρίς παράπλευρες επιπτώσεις (όπως η χώνεψη). Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε το πώς θα μπορούσε να είναι φτιαγμένο ένα ρόφημα υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών για την αναπλήρωση κατά την διάρκεια του αγώνα.

 

Γιάννης Δαγκόγλου

Photo ©: test.mcmillanrunning.com, trailrunningguy.wordpress.com

Γιάννης Δαγκόγλου

Ο Γιάννης Δαγκόγλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με τον στίβο από  την ηλικία των 12 χρόνων πετυχαίνοντας καλύτερες ατομικές επιδόσεις  15.12'' στα 5.000 στον στίβο και  2 ώρες 30' και 17'' στον μαραθώνιο δρόμο.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1991, με ειδικότητα στους δρόμους , αλλά και  στην σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.) στην Formia το 2001, ενώ το 2005 τον αναγόρευσε Διδάκτορα η Εθνική Γυμναστική Ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) για την Διατριβή του στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην.

Έχει αναδείξει στο παρελθόν πολλούς πρωταθλητές όπως η Σοφία Ρήγα Πανελληνιονίκης, πρώτη Ελληνίδα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2011 και το 2014 και μέλος της Ολυμπιακής  Ομάδας  στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη, καλύτερο έφηβο και νέο στα 5 και χιλιόμετρα και τώρα την Ισαβέλλα Κοτσαχείλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 5 χλμ και στο ανώμαλο δρόμο και 2 φορές νικήτρια στα 3.000 μ. στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Επίσης αθλητές Υπεραποστάσεων όπως ο Δημήτρης Κουτιός 3 φορές Σπαρταθλητής, ο Στέργιος Αναστασιάδης, από τους κορυφαίους έλληνες αθλητές στο Σπάρταθλο και ορεινού τρεξίματος όπως ο Κώστας Βασιλας που ολοκλήρωσε με επιτυχία το φετινό UTMB. Γυμνάζει επίσης την  κορυφαία νεάνιδα τριαθλήτρια Μαριλού Καζαμαριωτη 5η στους Βαλκανικούς Τριαθλου της κατηγορίας της και την πρωταθλήτρια Διαθλου Αθηνά Ιωαννίδη.

www.smartrun.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Wonder Run – Ένα διαφορετικό project, με φιλανθρωπικό σκοπό από τον Θωμά Πουρλίδα και με τη στήριξη του… https://t.co/Zi9osSAXMG
Naxos Sea Kayak Symposium: Ο Μανώλης Λουδάρος μας μιλάει για το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Καγιάκ στην Ελλάδα, το οποίο… https://t.co/tQ1my0N0L7
Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (Μέρος 3ο), από τον Ιωάννη Δαγκόγλου για το… https://t.co/DTdsyObZIR
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Benedikt Böhm: Ορειβατικό σκι στα όρια για καλό σκοπό

Τα «γρήγορα πιστόλια» πέταξαν στο Παγκόσμιο της WMRA στην Παταγονία

Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις του (Μέρος 8ο)!

Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (Μέρος 7o)!

Σακίδια GREGORY, η σπουδαία μάρκα σακιδίων πλέον και στην Ελλάδα!

Wonder Run – Ένα διαφορετικό project!

Naxos Sea Kayak Symposium: Ο Μανώλης Λουδάρος μας μιλάει για το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Καγιάκ στην Ελλάδα!

Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (Μέρος 6o)!

Παναγιώτης Παναρίτης, το μέλλον του Ελληνικού ultra trail του ανήκει!

Προετοιμασία Μαραθωνίου - 10 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους (Μέρος 4ο & 5ο)

SUUNTO 9 BARO + HR BELT: Μπαταρία, καινοτομίες και επιδόσεις στο μάξιμουμ (update Νοεμβρίου 2019)!

3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στο Μέτσοβο 2 & 3 Νοεμβρίου