Βρετανός ultrarunner σκοπεύει να διασχίσει σόλο τον Βόρειο Πόλο

Από 03 Οκτ 2012
Ο Tim Williamson στον Yukon Arctic Ultra Ο Tim Williamson στον Yukon Arctic Ultra

Ο Βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Tim Williamson θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πάει και θα γυρίσει από τον Βόρειο Πόλο, solo και χωρίς εξωτερική υποστήριξη! Αυτή η διαδρομή είναι τόσο επίπονη και απαιτητική που κανείς άλλος στην ιστορία των πολικών εξερευνήσεων δεν έχει προσπαθήσει. Αν επιτύχει σε αυτή του την προσπάθεια, θα καταφέρει να έχει κάνει την μεγαλύτερη unsupported αποστολή σε πόλο που έχει κάνει ποτέ άνθρωπος.

Θα ξεκινήσει από το Resolute Bay του Καναδά στις 13 Ιανουαρίου του 2013 στις 13:13 να διανύσει τα 2.300 (3.600 χλμ περίπου...) μίλια της κυκλικής διαδρομής από και προς τον Βόρειο Πόλο. Αν πετύχει τον στόχο του θα σπάσει μια σειρά από διαφορετικά ρεκόρ: θα καταγραφεί ως το μεγαλύτερο solo unsupported trek, θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πάει και θα γυρίσει από τον Βόρειο Πόλο χωρίς σκι και επίσης θα καταγραφεί σαν την πιο "πράσινη" προσπάθεια "κατάκτησης" του Βόρειου Πόλου αφού δεν θα υπάρξουν μηχανοκίνητες μετακινήσεις.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα δικαίως έχει λάβει τον τίτλο της "Τελευταίας Μεγάλης Πρόκλησης". Δεν είναι μόνο ότι απαιτούνται τεράστιες σωματικές δυνάμεις για την ολοκλήρωσή του, ο Tim Williamson θα πρέπει να υπερνικήσει όλα τα ψυχολογικά εμπόδια και να αποδείξει ότι έχει τεράστια ψυχικά αποθέματα. Θα έχει να αντιμετωπίσει το απόλυτο αρκτικό σκοτάδι για τις πρώτες έξι εβδομάδες και να επιδείξει άριστες τεχνικές προσανατολισμού και διαβίωσης. Εκτός αυτού, ο χρόνος θα είναι αλύπητος μαζί του. Καθώς πίσω του οι πάγοι θα λιώνουν, ο μόνος δρόμος της επιστροφής είναι ... μπροστά(!!!), αφού η διαδρομή που θα ακολουθήσει δεν είναι out-and-back αλλά κυκλική.

Κάτι άλλο που κάνει την αποστολή του πιο δύσκολη είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην περιοχή με αποτέλεσμα το πολύ γρήγορο λιώσιμο των πάγων. Καθώς λοιπόν οι θερμοκρασίες χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνουν, ίσως αυτή να είναι και η τελευταία ευκαιρία για τον άνθρωπο να καταφέρει κάτι τέτοιο. Οπότε είναι ή τώρα ή ποτέ!


Μερικά γρήγορα στοιχεία για την αποστολή

  • Τόπος εκκίνησης: Resolute Bay, Καναδάς
  • Τόπος τερματισμού: Resolute Bay, Καναδάς, μέσω του Βόρειου Πόλου!
  • Ημ/νία εκκίνησης: 13 Ιανουαρίου 2013
  • Απόσταση: 2300 μίλια (πάνω από 3600 χιλιόμετρα)
  • Χρόνος: 100 με 120 μέρες

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του εγχειρήματός του http://thenorthpoleexpedition.com/

Δείτε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ αφιερωμένο στην προσπάθεια του Βρετανού ulrarunner εδώ

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα @SCARPAspa Spin RS στον SALEWA @OMT100K: https://t.co/2hWctgRd9a https://t.co/8kM4RQbJLZ
"Olympus Ultra - Eμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού", μια δοαφορετική προσέγγιση του Δημήτρη Ραυτόπουλο… https://t.co/5ObjkzfQZa
@SalomonRunning Ultra Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις, αναλυτικό review το… https://t.co/YBM1WvUTAF
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα Scarpa Spin RS στον SALEWA Olympus Mythical Trail!

Olympus Ultra - Eμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού!

Salomon Ultra Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις!

Τρέχοντας στον Olympus Ultra με SALEWA - SCARPA

BROOKS Cascadia 14, η αναγέννηση ενός θρυλικού παπουτσιού

Δυο ελληνίδες στην “στέγη του κόσμου” -  Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη και την Βανέσα Αρχοντίδου!

55 Peaks Project: Η συνέχεια!

Ο Olympus Marathon στον αστερισμό της διεθνούς καταξίωσης!

Lavaredo Ultra Trail 2019