Τρέξτε περισσότερο, πονάει λιγότερο!

Από 04 Ιουλ 2013

Μετά από 200 μίλια και τρεις συνεχόμενες μέρες τρεξίματος στις Β. Ιταλικές Άλπεις ο 50χρονος Gregoire Millet περνά κουρασμένος περπατώντας την γραμμή του τερματισμού. Στον Tor des Geants του 2012, τον μόλις δεύτερο υπερμαραθώνιο του Γάλλου αθλητή, πιέζοντας τον εαυτό του πολύ πέρα από τα όρια που οι περισσότεροι θα θέταμε, τερμάτισε 2ος σε 78:50:03. Από αυτές τις 79 περίπου ώρες, τις περισσότερες σε ακραίες συνθήκες, με βροχή, κρύο και μέσα από χιονισμένα πεδία, κοιμήθηκε μόνο στις έξι. Σε αυτές τις 79 ώρες διέσχισε μερικά από τα πιο δύσκολα και πετρώδη αλπικά τερέν της Ευρώπης και άντεξε 24.000 μέτρα ανηφόρας και άλλα τόσα κατηφόρας. Είναι εξαντλημένος…

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα –της οποίας την συγγραφή βοήθησε και ο ίδιος ο Millet – θα ήταν πιο εξουθενωμένος αν είχε τρέξει την μισή απόσταση! «Κοίτα, μετά από τρεις μέρες δεν μπορείς να πεις ότι είσαι και φρέσκος…» αναφέρει και συνεχίζει «φαίνεται όμως ότι ο μυικός κάματος δεν είναι ανάλογος της απόστασης…»

 

Η ερευνητική ομάδα του Millet με αρχηγό τον Jonas Saugy, αθλητικό εργοφυσιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία, είχε στόχο να καταγράψει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος σε ένα αθλητικό γεγονός τέτοιας δυσκολίας. Στην έρευνα με τίτλο "Alterations of Neuromuscular Function after the World's Most Challenging Mountain Ultra-Marathon" που δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο περιοδικό PLOS ONE, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι τερματίσαντες στο Tor des Geants υπέστησαν πολύ λιγότερη μυϊκή καταπόνηση από αυτούς που είχαν τερματίσει στον άλλο δύσκολο αγώνα των Άλπεων, το The North Face Ultra Trail du Mont Blanc, αγώνας που περνάει από Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία και έχει την μισή απόσταση τον Γύρο των Γιγάντων. «Μείναμε και εμείς έκπληκτοι από το πόσο διαφορετικά ήταν τα αποτελέσματα» ανέφερε ο Saugy.

 

O Saugy και η ομάδα του πήραν δείγματα αίματος και υπέβαλαν τους αθλητές που πήραν μέρος στην έρευνα σε μια σειρά από εξετάσεις 20 περίπου λεπτών πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα η κάθε μία από αυτές. Οι ερευνητές μέτρησαν την καταπόνηση στο γόνατο και στον άκρα πόδα καθίζοντας τους αθλητές σε μια ειδική καρέκλα φτιαγμένη για την συγκεκριμένη έρευνα, καταγράφοντας την δραστηριότητα των μυών μέσω ηλεκτροδιέγερσης. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: Οι αθλητές του Tor des Geants τερμάτισαν με 30% περισσότερη δύναμη στα πόδια από αυτούς του UTMB παρότι έτρεξαν την διπλάσια απόσταση!

 

Ο Saugy υποστηρίζει ότι ο πιο αργός ρυθμός των αθλητών ενός τόσο μεγάλου αγώνα –που κατά συνέπεια οδηγεί τους αθλητές σε μικρά διαλλείματα ύπνου- προστατεύει τους μύες τους. Ενώ οι δρομείς στον Tor des Geants «έτρεχαν» με μια ταχύτητα περίπου 5,5 χλμ/ώρα ανά μέσο όρο, οι αντίστοιχοι του UTMB στην μισή απόσταση είχαν μέσο όρο τα 7 χλμ/ώρα. Αυτό σημαίνει πιο ελαφρύ πάτημα άρα και λιγότερη καταπόνηση, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους. Ουσιαστικά η πλειοψηφία των αθλητών στον TdG περπάτησε σχεδόν ολόκληρο το δεύτερο μισό του αγώνα. Όσον αφορά τον ύπνο, ακόμη και οι αθλητές που έκοψαν πρώτοι το νήμα, αναγκάστηκαν να κάνουν μικρά -20 – 30 λεπτά- διαλλείματα ύπνου. Κατά μέσο όρο όλοι οι αθλητές κοιμήθηκαν συνολικά 9 ώρες μέσα στον αγώνα.

 

«Μικρότερη απόσταση σημαίνει μεγαλύτερη ένταση», αναφέρει ο Martin Hoffman, εργοφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της California ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα. «Όσο πιο πολύ διαρκεί ένα αθλητικό γεγονός, τόσο χαμηλότερη πρέπει να είναι και η ένταση», συνεχίζει. Αυτό ήταν γνωστό. Αυτό που ήταν απρόσμενο παρόλα αυτά, ήταν το πόσο λιγότερο απαιτητικοί ήταν για τα πόδια τόσο μεγάλοι σε διάρκεια αγώνες.

 

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Έχουμε τόσα να μάθουμε για το πώς αντιδρά το σώμα μετά από τόσες ώρες καταπόνησης και εξάντλησης. Ακόμα και η συλλογή των δεδομένων ήταν ένα επίτευγμα. Ο Tor des Geants είναι ένας τόσο δύσκολος αγώνας που λιγότερο από 2/3 από τους συμμετέχοντες τερματίζουν επιτυχώς. Για την ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, ο Saugy και οι συνάδελφοί του έπρεπε να βρουν ένα ικανοποιητικό σε αριθμό δείγμα αθλητών οι οποίοι θα συμφωνούσαν να υποβληθούν σε 20λεπτες εξετάσεις κατά την διάρκεια του αγώνα τους (δεν υπήρχε ειδική μεταχείριση όσο αφορά την χρονομέτρηση, ο χρόνος μετρούσε κανονικά…). Ενώ η ομάδα του Saugy κατάφερε και βρήκε 25 εθελοντές αθλητές, οι 10 από αυτούς είχαν ήδη εγκαταλείψει την ώρα της εξέτασης, και άλλοι έξι αρνήθηκαν να υποβληθούν στην διαδικασία αυτή. Όσοι έχουν αγωνιστεί για πάνω από 30-40 ώρες ξέρουν πολύ καλά τους λόγους!

 

«Μόνο να ζητήσεις από τους ανθρώπους αυτούς να κάνουν κάτι εκείνη την στιγμή πέραν του να σηκωθούν να τρέξουν τον αγώνα είναι μεγάλη υπόθεση», υποστηρίζει ο Hoffman. «Ο αριθμός των αθλητών που κατάφεραν να υποβάλλουν σε εξετάσεις είναι αξιοσημείωτος» και συνεχίζει ότι το δείγμα ήταν υπέρ του δέοντος ικανοποιητικό για να στηριχθεί μία επιστημονική έρευνα.

 

Φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας όμως ότι δεν ήταν μόνο η χαμηλότερη ένταση η αιτιία της μικρότερης καταπόνησης. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η στέρηση ύπνου δεν έχει κάποια άμεση επίδραση στην μυϊκή καταπόνηση των δρομέων πολύ μεγάλων αποστάσεων. Όμως τα δεδομένα που έχει ο Saugy στα χέρια του είναι πολύ διαφορετικά. Ακόμα και μικροί περίοδοι ύπνου παίζουν μεγάλο ρόλο στην ξεκούραση και μερική αναδόμηση των μυών. «Ο ύπνος κατά την διάρκεια του αγώνα ήταν που ουσιαστικά βοήθησε τους μύες να καταπονηθούν λιγότερο» υποστηρίζει ο Saugy.

 

Το πεδίο έρευνας που προσφέρουν οι υπερμαραθώνιοι βουνού, ένα άθλημα που βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης ανόδου παγκοσμίως είναι μοναδικό. Οι ερευνητές θα έχουν στο μέλλον αρκετές δυνατότητες πια να εξετάσουν τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος σε πραγματικές συνθήκες, συνθήκες που θα ήταν αδύνατον να αναπαραχθούν σε ένα εργαστήριο. «Είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορείς να πιέσεις το σώμα σου σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες» υποστηρίζει ο Saugy. «Σε κανένα άλλο άθλημα δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο…»

 

Πηγές: PLOS ONEwww.popularmechanics.com 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!