Μύθος η πραγματικότητα: Η τεχνική μας στο τρέξιμο δεν μπορεί να αλλάξει!

Από 29 Αυγ 2018

Μύθος … Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε όλοι εμείς οι προπονητές θα έπρεπε να αλλάξουμε επάγγελμα! Από το 1989 που ξεκίνησα – σαν φοιτητής ακόμη -  να ασκώ την προπονητική, άλλαξα την τεχνική στο  τρέξιμο παρά πολλών δρομέων. Δεν ξέρω να πω σε πόσους ακριβώς και δεν θέλω καν να ξέρω. Όμως είναι περίεργο ότι στις μέρες μας, με την έκρηξη του δρομικού κινήματος στην χώρα μας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική του τρεξίματος τους  και να την αλλάξουν, παραπονιούνται για διαφορά προβλήματα και γιατί δεν φτάνουν στα όρια τους από άποψη απόδοσης . Ο ενήλικας λοιπόν άλλα και ο ηλικιωμένος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τρέχει  μέσω της “επίγνωσης” (V.Pirola, 2002).

 

Η αλλαγή και η τελειοποίηση της τεχνικής του τρεξίματος επιτυγχάνεται μέσω της αντίληψης της κίνησης, δηλαδή του πως στην πραγματικότητα γίνεται η κίνηση. Η επανάληψη της σωστής τεχνικά κίνησης πρέπει καταρχήν να γίνει υπό την παρατήρηση και καθοδήγηση ενός προπονητή που θα παρέμβει για να διορθώσει τα λάθη που θα επισημάνει.

 

Σε σύντομο διάστημα ο δρομέας μπορεί συνειδητά να καταλάβει το νέο τρόπο που πρέπει να τρέχει από άποψη τεχνικής. Θα καταλάβει ότι θα κουράζεται λιγότερο, δεν θα πρέπει να έχει καμία σύσπαση, ούτε στη σπονδυλική στήλη, ούτε στα χέρια ούτε στους καρπούς.

 

Το τρέξιμο του θα πρέπει να είναι πιο ανάλαφρο.  Όταν θα συνειδητοποιήσει αυτή τη νέα τεχνική, θα καταλάβει ότι χρησιμοποιεί διαφορετικούς μύες σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσε με το παλιό δρομικό του στυλ και όλα αυτά σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, διαφορετικό όμως από άτομο σε άτομο ώστε να “αυτοματοποιήσει” την νέα κίνηση. 

 

Στην αρχή θα κουράζεται να τρέχει με την νέα τεχνική και εκείνη τη στιγμή της έντονης κούρασης θα επιστρέφει στο παλιό  του στυλ, αλλά δεδομένου ότι θα έχει κατανοήσει την νέα τεχνική που θα πρέπει να τρέχει, θα φτάνει να προσπαθεί λίγο περισσότερο και να είναι “συγκεντρωμένος” στην κίνηση του  για να επανέρχεται στον σωστό και αποτελεσματικό τρόπο που μόλις διδάχτηκε.

 

Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη  δυσκολία  είναι να αλλάξει ένας δρομέας την τεχνική τρεξίματος στην κατηφόρα. Ενστικτωδώς υπάρχει μέσα μας ο φόβος να μετακινήσουμε το κέντρο βάρους προς τα εμπρός. Φτάνει όμως να καταλάβουμε ότι η υπερβολική και απότομη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός που θα οδηγούσε σε  ένα ανεξέλεγκτο τρέξιμο ελέγχεται πολύ απλά κοντρολάροντας το μήκος του διασκελισμού. Πολλοί δρομείς όταν τρέχουν  σε ευθεία και επίπεδη διαδρομή και θέλουν να αυξήσουν ταχύτητα έχουν την τάση - και αυτό είναι λάθος τεχνικά - να αυξήσουν το μήκος διασκελισμού. Αντίθετα θα έπρεπε – και αυτό είναι το σωστό - να αυξήσουν την συχνότητα διασκελισμού, αφού η αύξηση του μήκους διασκελισμού θα είναι συνέπεια μιας και μια μεγαλύτερη ταχύτητα είναι αποτέλεσμα της τέλειας σχέσης μεταξύ μήκους και συχνότητας διασκελισμού και που φυσικά επιτυγχάνεται αυτόματα όταν ο δρομέας έχει σωστή στάση σώματος.

 

Γιάννης Δαγκόγλου

Γιάννης Δαγκόγλου

 

Γεννήθηκα στην Πάτρα και ασχολήθηκα με τον στίβο από την ηλικία των 12 χρόνων. Υπήρξα αθλητής στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων με καλύτερες επιδόσεις:

1500 μ. 4:02’’ (κατηγορία Εφήβων)

5.000 μ. 15:12’’ (κατηγορία Εφήβων)

10.000 μ. 32:50’’ ( κατηγορία Νέων)

Μαραθώνιος 2.30:17’’.

Αποφοίτησα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 με ειδικότητα στους δρόμους.

Έχω παρακολουθήσει την σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.- Formia 2001).

Έχω συμμετάσχει σε προπονητικά καμπ του βάδην ( 2005 και 2006 Montescaglioso Bari Ιταλία ).

Είμαι από το 2005 Διδάκτορας της Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας της Σόφιας (Βουλγαρία) για την διατριβή μου στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην με ε θέμα «Αξιολόγηση της ικανότητας απόδοσης νεαρών αθλητών βάδην με την χρήση του τεστ Conconi» Ο βαθμός του διδακτορικού διπλώματος μου ήταν 22/23.

Είμαι επίσημος προπονητής στίβου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (από τον Οκτώβριο του 2000) και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Α’ κατηγορίας για το άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Έχω γυμνάσει πολλούς πρωταθλητές (Σοφία Αρματά, Γιάννης Καυκάς, Χαράλαμπος Πιτσώλης, Σοφία Ρήγα, Ισαβέλλα Κοψαχείλη, Αλέξι - Μαρία Παππά). Μιλάω άπταιστα Ιταλικά και Αγγλικά.

 

www.smartrun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@nitecorelight UT32: Ένας high-end φακός κεφαλής για νυχτερινές ultra-trail καταστάσεις παντός καιρού, αναλυτική πα… https://t.co/rxFmfFk0om
"Ορεινό Τρέξιμο - Μετά την επόμενη μέρα", ένα άρθρο για ζητήματα υγιεινής αλλά και συμπεριφορών στους αγώνες, που θ… https://t.co/xhyeXWhbPT
Tales from the trails: Ιστορίες καραντίνας στην “Ζώνη του Λυκόφωτος: https://t.co/VPr59iCZ52 https://t.co/QXYv7eSKzz
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

NITECORE UT32: Ένας high-end φακός κεφαλής για νυχτερινές ultra-trail καταστάσεις παντός καιρού!

Ορεινό Τρέξιμο - Μετά την επόμενη μέρα…

Tales from the trails: Ιστορίες καραντίνας στην “Ζώνη του Λυκόφωτος”!

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!