Ορειβασία: Το Απίστευτο Ρεκόρ Ταχύτητας του Dan Howitt στις Άνδεις

Από 12 Φεβ 2003
Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε πριν λίγες μέρες στο κατόρθωμα του Αμερικανού Sean Burch, ο οποίος κατάφερε να ανέβει στην πιο ψηλή κορυφή των Άνδεων σε χρόνο ρεκόρ, για τα δεδομένα της χώρας του. Η επίδοσή του (6:08’) που θεωρήθηκε σπουδαία προσπάθεια, ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, στην κλασσική διαδρομή του βουνού και κάλυπτε μια υψομετρική διαφορά 2700 μέτρων. Μόλις χθες όμως, το Explorers Web δημοσίευσε την είδηση για ένα ακόμα πιο συγκλονιστικό ρεκόρ: ο επίσης Αμερικανός Dan Howitt, συνέτριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αυτές τις μέρες πετυχαίνοντας τον απίστευτο χρόνο των 3 ωρών και 36 λεπτών για την ανάβαση στο Aconcangua (6.960)!!!

Για να πετύχει την ανάβασή του με ασφάλεια, ο Howitt πέρασε τρεις εβδομάδες κάνοντας προπόνηση και εγκλιματισμό στο υψόμετρο. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του κατορθώματος, αρκεί να πούμε ότι η πορεία μέχρι την «Κατασκήνωση 1» διαρκεί τρεις ώρες ενώ η συνολική διάρκεια της ανάβασης για τους φυσιολογικούς (μη προπονημένους) ανθρώπους, διαρκεί τρεις μέρες! Η διαδρομή αν και όχι ιδιαίτερα τεχνική, έχει αρκετά τμήματα που είναι απλά εξαντλητική – καλυμμένη με ατελείωτες σάρες (σωρούς από πέτρες που κυλούν ελεύθερα στην πλαγιά του βουνού). Αυτές οι σάρες, που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής είναι εξαιρετικά αποτρεπτικές, καθώς για κάθε δύο βήματα μπροστά κάποιος υποχωρεί και ένα πίσω. Μοιάζει σαν να προσπαθείς να περπατήσεις αντίθετα σε μια κυλιόμενη σκάλα. «…Είναι θαύμα που το Ακονκάγκουα βρίσκεται ακόμα στη θέση του με τους ορειβάτες να κατεβάζουν συνεχώς ατελείωτες πέτρες στις πλαγιές του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Explorers Web, ο οποίος έζησε προσωπικά αυτή τη ‘συναρπαστική’ εμπειρία.

Οι «αναβάσεις ταχύτητας» (speed ascents) στην διαδρομή της Πολωνικής Τραβέρσας στο Ακονκάγκουα, δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνουν. Ερευνητής από την κατασκήνωση του Dan, είπε ότι κανένας μέχρι τώρα δεν έχει κάνει χρόνο κάτω από 6 ώρες στον Πολωνέζικο Παγετώνα (είτε στην Τραβέρσα είτε στην ευθεία). Πηγές, ανάμεσά τους και το American Alpine Club, το Τμήμα του Πάρκου του Ακονκάγκουα και τοπικές εταιρείες οδηγών, επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία. Για την normal διαδρομή, η οποία είναι 2,5 χιλιόμετρα συντομότερη από την Πολωνική Τραβέρσα αλλά 70 μέτρα μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά, φαίνεται ότι μια 3άδα Ιταλών κατέχει το ρεκόρ ανάβασης/κατάβασης με χρόνο μόλις κάτω από τις 5 ώρες (με ανάβαση 3.40). Είναι βέβαιο –και η διεύθυνση του Πάρκου το θεωρεί ως επίσημο- ότι ο Dan Howitt δημιούργησε νέο ρεκόρ ανάβασης στο Ακονκάγκουα, με 3 ώρες και 36 λεπτά.

Ο Dan είναι κάτοχος διάφορων άλλων ρεκόρ «αναβάσεων ταχύτητας» στις Η.Π.Α. Το πιο πρόσφατο είναι το επιβεβαιωμένο ρεκόρ ανάβασης/κατάβασης στο Mount Rainier στην πολιτεία Washington. Για την ανάβαση των 2746 μέτρων, χρειάστηκε 2.47.55 και ο συνολικός του χρόνος ήταν 3.56.17.

Εκτός λοιπόν από την προπόνηση, τι άλλο είναι αυτό που κάνει τον Dan τόσο γρήγορο? Από τεχνική πλευρά, ο Dan ξεφορτώθηκε τις πλαστικές ορειβατικές μπότες και τα κραμπόν, για χάρη των αγωνιστικών παπουτσιών τρεξίματος, που ζυγίζουν 200 τα ίσια και 250 γραμμάρια τα αγωνιστικά με καρφιά (spikes), αντίστοιχα. O Dan φοράει τα ίσια σε πιο ομαλό τεραίν και τα spikes σε χιονισμένο- έτσι δεν χρειάζεται κραμπόν αφού τα παπούτσια του έχουν υποδοχές για καρφιά. Σε φυσιολογική χρήση τα καρφιά σκάβουν το ταρτάν του στίβου, στο χιόνι όμως ακόμα και τα κοντά (μισά) καρφιά είναι αρκετά για να «γαντζώνουν» και να συγκρατούν το πόδι στην πλαγιά. Μάλλον η Nike, χορηγός του Dan, δεν είπε ακόμα την τελευταία λέξη της στο χώρο του βουνού. Ωστόσο αυτή η λύση δεν είναι καινούργια στο βουνό –ο μακαρίτης Anatoli Boukreev είχε προσαρμόσει Ρώσικα παπούτσια spikes για την πλαγιά Lhotse στο Έβερεστ!!! Στα χρόνια του ο Boukreev είχε ρεκόρ «αναβάσεων ταχύτητας», το Elbrus ήταν ένα απ αυτά.

Κατά μήκος της διαδρομής του Dan Howitt υπήρχαν σταθμοί ανεφοδιασμού με νερό και energy gels. Για τον ρουχισμό του, ο Dan ξέχασε τα πουπουλένια μπουφάν και επέλεξε «φλούδες» Gore-tex για πάνω και κάτω. Βλέποντας τον Dan στην κορυφή του Ακονκάγκουα, θα τον μπέρδευε κανείς με δρομέα του Σαββατοκύριακου, έτσι όπως φορούσε αυτά τα αστεία παπούτσια, έτοιμος να τρέξει και πάλι προς τα κάτω στο μονοπάτι. 

Όχι μόνο του επέτρεψε να κινηθεί γρήγορα συνολικά το ελαφρύ του ντύσιμο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να «επέπλευσε» πάνω στις πέτρες της σάρας, σε σύγκριση με τους άλλους ορειβάτες που λυγίζουν κάτω απ το ατελείωτο βάρος των σακιδίων τους, του χοντρού ρουχισμού και των πλαστικών αρβύλων. Μάλλον θα προτιμούσαν να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού από αυτές τις 40ο μοίρες κλίση, με τα πάντα να φεύγουν κάτω απ τα πόδια τους. 

Ο Dan Howitt, μετά την επιτυχία του στις Άνδεις, ετοιμάζεται για τον πιο εξοντωτικό του αγώνα, με αντιπάλους αυτή τη φορά: το “Khan Tengri speed climb race”. Μέχρι τώρα αγωνιζόταν απέναντι στο χρονόμετρο, τώρα όμως θα έχει πραγματικούς αντιπάλους και μάλιστα από τους πιο δυνατούς στον κόσμο. Ο αγώνας του Khan Tengri είναι η ανάβαση/κατάβαση του ομώνυμου βουνού ύψους 7010 μέτρων, στην Κεντρική Ασία (στα σύνορα Καζαχστάν / Κυργιστάν). Από τις πιο σημαντικές στιγμές αυτού του απίστευτου αγώνα, ήταν η παρουσία του μακαρίτη Alex Lowe αλλά και του Conrad Anker, το 1993. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ο αγώνας «άνοιξε» για τους δυτικούς. Ο Lowe με χρόνο 10 ώρες και 8 λεπτά, διέλυσε κατά 4 ώρες το προηγούμενο ρεκόρ και λίγο μετά τον τερματισμό του, τον ακολούθησε ο Anker. Να σημειώσουμε ότι το 2000 τον αγώνα κέρδισε ο Καζάχος Denis Urubko, τον οποίο παρακολουθεί αυτές τις ημέρες το ΑΖ, στην προσπάθειά του να ανέβει μαζί με τους Πολωνούς συντρόφους του στο Κ2.

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Tales from the trails: Ιστορίες καραντίνας στην “Ζώνη του Λυκόφωτος: https://t.co/VPr59iCZ52 https://t.co/QXYv7eSKzz
The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Tales from the trails: Ιστορίες καραντίνας στην “Ζώνη του Λυκόφωτος”!

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό