Αναφορά στο 2ο ''Φεστιβάλ Αναρρίχησης'' της Καλύμνου

Από 10 Νοε 2004


Η Liv Sansoz, προθερμαίνεται σκαρφαλώνοντας τη Θέτιδα (6b) καθώς την ασφαλίζω χαζεύοντας τους πολύχρωμους αναρριχητές που μαζεύονται γύρω μας. Δίπλα μου Michel Piola τραβάει φωτογραφίες, ενώ λίγο πιο δίπλα ο “Μεγάλος» ο Francois Legrand μαζί με την Mirjam Veerbek «ζεσταίνονται» στον Κάστορα (6c+/7a). Πιο αριστερά η Dream Team των Route-setters της Petzl, Laurent Triay, Gero Fanguin, Antonin Cherbonnier, έχουν ήδη ζεσταθεί και χτυπιούνται στα project αριστερά του Έρωτα. Ένας τύπος με παναμέζικο καπέλο καταφτάνει φουριόζος και αμέσως μπαίνει στην Los Rocos di cantalos 45m 8a+, χωρίς ζέσταμα. Την χάνει κάνοντας μια μεγάλη πτώση στη μέση, το καπέλο του φεύγει φυσικά, αλλά αυτός αμέσως τραβιέται από το σχοινί ως το σημείο της πτώσης και συνεχίζει απτόητος ως το τέλος. Ναι, είναι ο Daniel Dulac, ψιθυρίζει κάποιος δίπλα μου στα Ιταλικά.

Δεξιά μας ο Παύλος Τσιαντός τρέχει με την κάμερά του να προλάβει, ενώ ο Βάιος Καραλάιος και ο Sam Bie κρεμασμένοι ψηλά φωτογραφίζουν ακατάπαυστα. Σκέφτομαι πως σίγουρα δεν είναι μια ακόμα συνηθισμένη μέρα αναρρίχησης στην Κάλυμνο, καθώς σκαρφαλώνω και εγώ τον Κάστορα, έχοντας το νου μου αριστερά στον Legrand που σκαρφαλώνει χορεύοντας τον Έρωτα (7c). Βρισκόμαστε στο πεδίο «Αρχή» και είναι η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ. Οι Σταρ (εκτός του Dave Graham που έχασε το αεροπλάνο!) βρίσκονται εδώ και θα προσπαθήσουν να στείλουν τα project που έχει ανοίξει το συνεργείο της Petzl. Ο κόσμος μαζεύεται γύρω, μεταξύ τους και αρκετοί Έλληνες δεξιά σκαρφαλώνουν χαζεύοντας κάθε τόσο τις προσπάθειες των καλεσμένων μας.

Μήπως ονειρεύομαι; Σκαρφαλώνω τον “Κάστορα” καθώς έχω την τιμή να με ασφαλίζει η Liv και να με φωτογραφίζει ο Michel! Οι κινήσεις μου γίνονται μηχανικά, καθώς αναπολώ: Δεν πάει πολύς καιρός από την πρώτη μου επίσκεψη στο πεδίο της Αρχής το Μάη του 1999. Δυσκολευτήκαμε να το βρούμε, ξεκινήσαμε να σκαρφαλώνουμε κάποιες γραμμές που είχε ανοίξει ο Andrea di Bari στα δεξιά, όταν ένα ζευγάρι Γερμανών, οι μονοί επίσης αναρριχητές τότε στο νησί, ήρθαν να σκαρφαλώσουν δίπλα μας. Χαρά που συναντήσαμε επιτέλους κάποιους με τα ίδια ενδιαφέροντα! Ποιος να φανταζόταν, πως λίγα χρόνια αργότερα, σ’ αυτό το απόμακρο νησί στις εσχατιές της Ελλάδας, σ’ αυτό τον άγνωστο στους ακόμα και στους ντόπιους βράχο, θα ήταν μαζεμένοι εκατοντάδες αναρριχητές μαζί με την αφρόκρεμα της παγκόσμιας αναρρίχησης!

Στις αρχές Οκτώβρη η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας αναρριχητικής σκηνής, χάρη στην Κάλυμνο, στους επίσημους καλεσμένους Rock Stars και στους πάνω από 500 αναρριχητές ολόκληρο τον πλανήτη που βρέθηκαν σκαρφαλωμένοι στα άριστα οργανωμένα ασβεστολιθικά βράχια που υπάρχουν στο νησί. Η Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων είναι πια, ένας παγκόσμιας εμβέλειας αναρριχητικός προορισμός. 

Προς τι όμως αυτή η σύναξη; Τι είναι αυτό το φεστιβάλ; Το Φεστιβάλ αναρρίχησης της Καλύμνου είναι μια διεθνής συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα. Μια ευκαιρία να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί, να σκαρφαλώσουμε, να θαυμάσουμε από κοντά τους παγκόσμιους αστέρες της αναρρίχησης και να γιορτάσουμε το αγαπημένο μας άθλημα. Κάθε βράδυ οργανώνουμε διαλέξεις και προβολές διαφανειών - ταινιών με πρωταγωνιστές τους επίσημους φιλοξενουμένους μας και συνεχίζουμε με πάρτι όπου κυριαρχεί η ροκ μουσική και οι προβολές αναρριχητικών βίντεο.

Ξεπερνώντας τη σφαίρα ενός απλού αθλητικού γεγονότος, το Φεστιβάλ αναρρίχησης είναι μια πολιτιστική εκδήλωση, με ιδιαίτερη σημασία για ένα μικρό ακριτικό νησί όπως η Κάλυμνος. 
Οι στόχοι του φεστιβάλ συνοψίζονται στα εξής: 
• ανάπτυξη δεσμών φιλίας & συνεργασίας μεταξύ των αναρριχητών 
• άνοιγμα νέων αναρριχητικών διαδρομών και μάλιστα ορισμένων πολύ δύσκολων, παγκόσμιας κλάσης!
• πολιτισμική & τουριστική προβολή του νησιού μέσα από την αναρρίχηση

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλο τον κόσμο, και είχαμε αρκετούς σκληροπυρηνικούς που διέσχισαν ωκεανούς για να επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο χαρακτηρισμό του φεστιβάλ μας. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κατά πολύ τους 500, με συμμετοχή από 27 χώρες: Ελλάδα 20%, Αγγλία 14%, Γερμανία 12 %, Ιταλία 8%, Ελβετία 7%, Αυστρία 4,6%, Γαλλία 4%, Ισπανία 3,5%, Σουηδία 3,4%, Ρουμανία 2,2 %, Κύπρος 2 %, Τουρκία 1,6 %, Βέλγιο, Σλοβενία, Σκοτία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Η.Π.Α., Ν. Αφρική, Πολωνία, Νορβηγία, Κούβα, Αυστραλία, Καναδάς, Β. Ιρλανδία.

Η διοργάνωση ήταν για μια ακόμα φορά δωρεάν σε όλες τις εκδηλώσεις της για τους συμμετέχοντες αναρριχητές. Ο κάθε αναρριχητής συμπλήρωνε την φόρμα εγγραφής και παραλάμβανε ένα δώρο μια τσάντα -σακίδιο με έντυπο το σήμα του "ΚΑΛΥΜΝΟΣ 2004- Φεστιβάλ" και το εξής περιεχόμενο:
• Ένα έγγραφο με το καλωσόρισμα του Δημάρχου
• Ένα μπλουζάκι με το σήμα της συνάντησης (προσφορά της εταιρείας MAMMUT)
• Μια σελίδα με όλες τις νέες διαδρομές –μετά την έκδοση του αναρριχητικού οδηγού.
• Το πρόγραμμα των βραδινών εκδηλώσεων και των πρωινών περιηγήσεων για μη αναρριχητές ή όσους επιθυμούσαν.
• Μια έντυπη φόρμα παρατηρήσεων -υποδείξεων.
• Πρόσκληση για δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις και ένα δωρεάν ποτό στα Club όπου έγιναν τα δυο ROCK-πάρτι.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ υλοποιήθηκε από το Δήμο Καλύμνου με τη βοήθεια του γράφοντα που είχε την έμπνευση, την ευθύνη και το ατέλειωτο «τρέξιμο» για την οργάνωσή του. Επιβάλλεται ωστόσο να αναφέρουμε εκ μέρους του Δήμου τα ονόματα της Κατερίνας Κλωνάρη και του Γιώργου Χατζησμάλη οι οποίοι «έτρεξαν» μαζί μου είχαν κάτι πολύ παραπάνω από πολύτιμη συμμετοχή. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει σε όλους τους υπάλληλους του Δήμου που είχαν ενεργό συμμετοχή δουλεύοντας πατριωτικά, πολλές φορές εκτός ωραρίου. 


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Η έναρξη του φεστιβάλ δόθηκε το Σάββατο βράδυ στις 3 Οκτωβρίου με πάρτι που οργανώθηκε στο club Del Mar στο Καντούνι. Κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρας διεξαγόταν αναρρίχηση στα διάφορα πεδία του νησιού ενώ κάθε βράδυ μετά τις 8 πραγματοποιούνταν προβολές διαφανειών και ταινιών από τους επίσημους καλεσμένους. Τόπος διεξαγωγής ήταν συνήθως το όμορφο εξωτερικό μπαρ του ξενοδοχείου PLAZA, με την πισίνα εμπρός στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια των προβολών- παρουσιάσεων ανακοινώνονταν τo αναρριχητικό πεδίο όπου οι κορυφαίοι αναρριχητές προσκεκλημένοι μας θα βρίσκονται την επόμενη ημέρα. Έτσι προσφερόταν η δυνατότητα σους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τους Rock Stars στην προσπάθεια να σκαρφαλώσουν ελεύθερα τις νέες διαδρομές υψηλής δυσκολίας που εξοπλίστηκαν από την ομάδα διάνοιξης διαδρομών της PETZL ειδικά για το φεστιβάλ.

Επίσης έγινε και μια θαλάσσια εκδρομή γύρω από το νησί με το σκάφος «Μικρός Κόσμος» και πεζοπορική ανάβαση στην ψηλότερη κορφή της Καλύμνου, τον Προφήτη Ηλία. Με πρωτοβουλία του Δήμου διοργανώθηκε έξω από ένα όμορφο εκκλησάκι στο Μασούρι, μια αυθεντική «Καλύμνικη Βραδιά» όπου οι θεατές απόλαυσαν ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό και παζάρι με τοπικά προϊόντα που πρόσφεραν Καλύμνιοι παραγωγοί. Το αποχαιρετιστήριο Rock Party με χορό και προβολή αναρριχητικών ταινιών στο μπαρ Rock & Blues στο Καντούνι ήταν ένας υπέροχος τρόπος για να κλείσει το φεστιβάλ. Πόσο μάλλον περισσότερο όταν αρκετοί από τους συμμετέχοντες έφυγαν με ένα από τα 5 σχοινιά και τα 15 t-shirt που δόθηκαν με κλήρωση. (Χορηγία της Beal-Active Point). Αξίζει να σημειώσουμε πως την κλήρωση πραγματοποίησαν οι Rock Stars του φεστιβάλ και πως ο Andrea Di Bari τράβηξε ο ίδιος κλήρο για τον εαυτό του κερδίζοντας ένα σχοινί! Σούπερ τυχερός θα πείτε αλλά ακούστηκαν και φωνές για «Ιταλική Μαφία»! Όταν μάλιστα στη συνέχεια και ο Manolo τράβηξε κλήρο όπου κέρδιζε ο ίδιος ένα μπλουζάκι, ε τότε πια ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των Ιταλών!
Επίσημοι καλεσμένοι
Το δεύτερο φεστιβάλ αναρρίχησης βράχου της Καλύμνου πραγματοποιήθηκε από 2 έως 8 Οκτωβρίου 2004, με τη συμμετοχή πάνω από 500 αναρριχητών από όλο τον κόσμο και με επίσημους καλεσμένους τους: Dave Graham, Liv Sansoz, Francois Legrand και Daniel Dulac και Andrea Di Bari..

Μαζί μας ήταν ακόμα ορειβάτες που έχουν διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αναρρίχησης και στο άνοιγμα πολλών διαδρομών στην Κάλυμνο. Οι περισσότεροι είναι επίσης πολύ διάσημοι στην αναρριχητική κοινότητα: Michel Piola (Ελβετία), Hans Weninger (Γερμανία), Guy Abert (Γαλλία), Karsten Oelze (Γερμανία). Ένας ξεχωριστός καλεσμένος ήταν ο Philippe Ribiere ένας Γάλλος αναρριχητής με ειδικές ανάγκες, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας "HANDI GRIMPE". 

Επίσης η εταιρεία MAMMUT έστειλε 2 πολύ δυνατούς νέους αναρριχητές τον Anthony Sapey (9ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων του 2004) και τον Cedric Lachat (Ελβετία).
Αρκετοί διάσημοι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου ήταν επίσης μαζί μας. Η λίστα περιλαμβάνει τους Jeff Achey, διευθυντή του περιοδικού CLIMBING (ΗΠΑ) ο οποίος μας υποσχέθηκε ένα 10σέλιδο αφιέρωμα στο περιοδικό του, τους David Munilla (Ισπανία), Sam Bie (Γαλλία), το διευθυντή του περιοδικού KLETTERN, Volker Leuchsner (Γερμανία) και τον Dan Hagen, του OUTDOOR (Νορβηγία). 

Μεταξύ των καλεσμένων μας ήταν και ορισμένοι από τους καλύτερους Έλληνες αναρριχητές, όπως ο Πασχάλης Ζαφειριάδης, ο Κώστας Τσούλκας, η Βίβιαν Γιούρη, ο Λάζαρος Μποτέλης, ο Τάσος Γεωργίτσης, ο Νίκος Γάζος, ο Θωμάς Μιχαηλίδης και ο Αντώνης Σκευοφύλακας. 
Σημειώνουμε πως ο Πασχάλης έκανε RP τον Daniboy 8a, και ολοκλήρωσε το κάρφωμα μιας διαδρομής του Neil Gresam στο Ιάννης, την οποία ονόμασε «O Dragonian Devil» 8b+?

Η πρώτη επιτυχημένη Ελληνική αποστολή στο Έβερεστ, “Hellas Everest 2004” αντιπροσωπεύτηκε από τους Γιώργο Βουτυρόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο και Παύλο Τσιαντό. Μας πρόβαλαν ένα πολύ όμορφο φιλμ που ετοίμασε ο Παύλος (η εκδήλωση ήταν χορηγία του καταστήματος WILD SPORT). Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Παύλος Τσιαντός ήταν παράλληλα εντεταλμένος για λογαριασμό του Δήμου Καλύμνου για την λήψη στιγμιότυπων από το φεστιβάλ με στόχο την παραγωγή αργότερα ενός ντοκιμαντέρ DVD. Επίσης από την Ελληνική αναρριχητική κοινότητα ήταν μαζί μας οι εκπρόσωποι του περιοδικού «ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ», Λένια Μάνδρου και Βάϊος Καραλάιος (φωτογράφος).


" Πρόγραμμα διάνοιξης πολύ δύσκολων διαδρομών " (Χορηγία PETZL)

Το σπουδαιότερο επίτευγμα της όλης συνάντησης ήταν το άνοιγμα νέων διαδρομών της τάξης του 8c / 9a (από τετραμελή ομάδα αναρριχητών της PETZL )οι οποίες θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα στόχο και πόλο έλξης για τα μεγάλα αστέρια της αναρρίχησης!

O Dave Graham ψάχνοντας για τα ανύπαρκτα πιασίματα στην Titantrope 65m 8c+/9a? (φωτό: S.Bie)

Ένα πολύ ισχυρό team οι route-setters του PETZL –ROC TRIP, οι Laurent Triay, Géro Fanguin, Antonin Cherbonnier και Romain Cabessut σταλμένoι από τη γαλλική εταιρεία PETZL ήρθαν 10 ημέρες πριν από το φεστιβάλ με στόχο το άνοιγμα διαδρομών μεταξύ 8a και 9a και τη δημιουργία ενός νέου πεδίου (sector). Όλες αυτές οι διαδρομές «άνοιξαν» στο κοινό για την πρώτη φορά κατά την διάρκεια του φεστιβάλ και οι καλεσμένοι μας τα έδωσαν όλα στην προσπάθεια να τις σκαρφαλώσουν αυτές τις παγκόσμιας κλάσης διαδρομές redpoint ή onsight.

Πολλοί πρωτοκλασάτοι αναρριχητές μέχρι τώρα δίσταζαν να επισκεφτούν το νησί, αφού δεν διέθετε αρκετές γραμμές πάνω από 8a και άλλες παγκοσμίου φήμης σκληρές διαδρομές που θα αποτελούσαν ισχυρή πρόκληση γι αυτούς. Το πρόγραμμα αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα του φεστιβάλ και μπορούμε να πούμε πως τα αποτελέσματα που απέφερε, ορισμένες απίστευτες, εξαιρετικά δύσκολες διαδρομές απομένουν μια πολύτιμη κληρονομιά τόσο για την Κάλυμνο όσο και για την παγκόσμια αναρρίχηση. 
Αναμένεται να προσελκύσουν στο άμεσο μέλλον, τους καλύτερους αναρριχητές του πλανήτη μας και να κρατήσουν την Κάλυμνο στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, με συνεχείς αναφορές στον ειδικό τύπο. 


Πεδίο Αρχή (κεντρική σπηλιά)
1. 50m 7c+ 
2. Kalymnostrobe (R1 7c+) or - R1+R2 55m 8b+
3. Takopoulos 40m 8a
4. Los Rocos di cantalos (R1 7c+) - or R1+R2 45m 8a+
5. Giorgio de la Jungle (R1 7c) - or R1+R2 55m 8c+/9a?
6. Mammifere Vibes (R1 8a+) - or R1+R2 40m 8c
7. Ne pas toucher a ma bite (μην αγγίζεις το πουλί μου) 30m 8a (παραλλαγή "Eros")

Πεδίο The End Cave 
(Μεταξύ Spartacus and Afternoon). Μην κοιτάτε την σπηλιά αλλά τον τεράστιο λείο τοίχο από πάνω! Διαδρομές με μεγάλη διάρκεια σε πολύ μικρά πιασίματα!
1. 55m 9a/9a+?
2. Titantrope 65m 8c+/9a?
3. 55m 8b+ 

Πεδίο Grande Grotta 
1. Chkouloukoulouch 50m 8a/a+ (προέκταση της DNA)
2. Papacostopoulos 70m 8a/a+ (προέκταση της Cigarillo)
3. 40m 7b+ (προέκταση της Carpe Diem)
4. 45m 7b+ or 70m 8a+ (προέκταση της Joggel &Toggel)

Πεδίο Σπηλιά Συκάτης (ΝΕΟ!)
Η Συκάτη είναι μια σπηλιά στη ΒΑ πλευρά του νησιού, σαν τεράστια τρύπα στο έδαφος που δημιούργησε η πτώση ενός μετεωρίτη! Στην πραγματικότητα βέβαια είναι μια σπηλιά, της οποίας έχει πέσει η οροφή. 
Απίστευτες δυνατότητες για αναρρίχηση σε τεράστιους σταλακτίτες όπως στην Grande Grotta αλλά και δυνατότητες για άνοιγμα πιο εύκολων διαδρομών. Ιδανικό πεδίο για το καλοκαίρι, μιας και βρίσκεται στη σκιά σχεδόν όλη τη μέρα, ενώ σχεδόν δίπλα του σας περιμένει μια υπέροχη παραλία. Η πρόσβαση είναι πιο εύκολη με βάρκα που μπορείτε να νοικιάσετε για να σας μεταφέρει από τις Μυρτιές. Σίγουρα θα είναι το επόμενο Grand σουξέ της Καλύμνου!
Μόνο 5 διαδρομές προς το παρόν, 50-80m, από 7b - 8a+. 

Όλες οι παραπάνω διαδρομές που ανοίχτηκαν από το team PETZL έχουν εξοπλιστεί με ρελέ κάθε 30-35 μέτρα. Συνιστώμενο σχοινί 80m!

Τι σκαρφάλωσαν οι Rock Stars;

Ο Francois Legrand απλός και χιουμορίστας, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός πριν έρθει μιας και δεν είχε ξαναεπισκεφτεί την Ελλάδα και δεν ήξερε τι ακριβώς θα ήταν αυτή η διοργάνωση. Ωστόσο από την πρώτη κιόλας μέρα χαλάρωσε και το έριξε με τα μούτρα στην αναρρίχηση. Πραγματοποίησε 2 πρώτες RP (redpoint) αναβάσεις. Σκαρφάλωσε την προέκταση της DNA 50m 8a/a+ (πέρασε μόνο τα 4 από τα 11 σετάκια της αρχικής διαδρομής 20μ 7b) και την Fun de Chichunne 40m 8a/8a+ στη Grande Grotta, και τις δυο με τη δεύτερη προσπάθεια λόγω πιασιμάτων που έσπασαν και πτώσης όταν προσπαθούσε το OS (onsight)!

Επίσης έκανε OS με ιδιαίτερη ευκολία τις περισσότερε διαδρομές 7c και 7c+ στη Grande Grotta, την Οδύσσεια, την Αρχή και τον Σπάρτακο. Αξίζει να σημειώσουμε το σόου που έκανε στην Αιγιαλίς 7c, όπου δεν πέρασε τα 4 τελευταία σετάκια και κλίπαρε το ρελέ καθώς πιανόταν με το ένα χέρι και κρεμόταν με τα πόδια στο κενό! Έκανε επίσης OS την νέα " Ne pas toucher a ma bite 30m 8a". Ακόμα είχε RP τις Takopoulos 8a, Orion 8a, Daniboy 8a και Rendezvous with Platon 8b (με την δεύτερη). 
Επίσης ο «Μεγάλος» όπως είναι η μετάφραση του ονόματος του, προσπάθησε κάποια από τα projects του team PETZL στην Archi και την Lucky Luca (8c+?) στην Οδύσσεια. 
Μας έδειξε μια ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστούσε μαζί με τον κουμπάρο του τον Ιάπωνα Yuji Hirayama, όταν είχαν επισκεφτεί την Αμερική με project να σκαρφαλώσουν μέσα σε 6 μήνες τις δυσκολότερες αθλητικές διαδρομές. Τελικά δεν τα κατάφεραν να τις σκαρφαλώσουν όλες, τόσο λόγω καιρικών συνθηκών όσο και τραυματισμών, αλλά πάντα το «ωραίο ταξίδι» είναι αυτό που μετράει και όχι ο «προορισμός»!
Έφυγε με ένα τεράστιο χαμόγελο, ξετρελαμένος με την Κάλυμνο, δηλώνοντάς μας πως πρώτη φορά απόλαυσε τόσο πολύ ένα αναρριχητικό ταξίδι. Σκαρφάλωνε όλες τις μέρες σαν τρελός, με το τέλειο χορευτικό του στυλ και δεν βλέπει την ώρα για να ξανάρθει στο νησί. Σκέπτεται να οργανώσει κάποια σεμινάρια προχωρημένων με Γάλους αναρριχητές –climbing workshops- ώστε να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται τακτικά την Κάλυμνο.

Μαζί με τον Francois ήταν η όμορφη Ολανδέζα Mirjam Verbeek. Η Mirjam προσπαθούσε μόνο on-sight επειδή το καλοκαίρι είχε σκαρφαλώσει στη Γαλλία ένα 8a+ RP. Σκαρφάλωσε λοιπόν OS τον Spartacus 7c και τη Zawi Nul Syndicate 7c+. Αυτό το 7c+ OS είναι ένα νέο ρεκόρ για τις Ολανδέζες αναρριχήτριες. 

O Dave Graham. Πρώτα από όλα ο Dave έχασε δυο πτήσεις! Μια όταν ερχόταν και μια στο γυρισμό. Ένα ρεκόρ από μόνο του! 
Έκανε επίσης την πρώτη παρουσίαση- ομιλία στη ζωή του, με ένα πολύ προσωπικό και αυθόρμητο στυλ, κρατώντας καθηλωμένους ως τη 1.00 τη νύχτα 200 περίπου αναρριχητές. Πραγματικά έκλεψε την παράσταση του φεστιβάλ μιλώντας με πολύ απλό τρόπο, προτρέποντας τους θεατές να σκαρφαλώνουν συνέχεια και να ταξιδεύουν όσο ποιο πολύ μπορούν γυρίζοντας τον κόσμο. Ο ίδιος απουσιάζει πάνω από χρόνο από το σπίτι του σκαρφαλώνοντας συνεχώς!
Μας παρουσίασε την ζωή του από παιδί και με μικρά βίντεο πώς μόλις λίγους μήνες μετά την ενασχόλησή του με την αναρρίχηση σκαρφάλωσε μια –μία τις πιο δύσκολες διαδρομές στην Αμερική. Ένα αυθεντικό ταλέντο και ένα υπέροχος ανεπιτήδευτος άνθρωπος. 
Επιπλέον ο Dave διακρίθηκε και σαν DJ, στο club Loca μετά το αποχαιρετιστήριο πάρτι, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν με χορό πάνω στο μπαρ μετά από μια τόσο έντονη εβδομάδα αναρρίχησης. 
Αν αναρωτιέστε μετά από όλα αυτά πότε και αν σκαρφάλωσε, ναι και εκεί ο Dave δεν τα πήγε άσχημα. Έκανε OS μερικά 8a (Takopoulos, Orion, Daniboy) και RP με τη δεύτερη τη 8b. Δούλεψε ακόμα την Titantrope 65m 8c+/9a? και έφτασε πολύ κοντά στο RP της. Την τελευταία μέρα προσπάθησε και αυτός τη Lucky Luca (8c+?) αλλά πάνω στην τελική προσπάθεια του για RP έσπασε ένα βασικό πάτημα και τώρα η διαδρομή δυσκόλεψε περισσότερο.
Φεύγοντας αυτός ο εξαιρετικός νεαρός αναρριχητής μας δήλωσε πως η Titantrope ήταν η καλύτερη διαδρομή σε ασβεστόλιθο που έχει ποτέ σκαρφαλώσει. Φυσικά και αυτός θα μας ξανάρθει σύντομα να εκπληρώσει τις «αναρριχητικές του υποχρεώσεις» «στέλνοντας» αυτά τα εξαίσια projects, ίσως τον προσεχή Φεβρουάριο!

Liv Sansoz (φωτο: Α.Θεοδωρόπουλος)

Η Liv Sansoz σκαρφάλωσε τον Daniboy 8a OS, και τον Spartacus 7c OS, και flash την Zawi Nul Syndicate 7C+ (επειδή ασφάλιζε τη Mirjam στην ίδια διαδρομή προηγουμένως).
Στη παρουσίαση της, άψογη επαγγελματίας, μας έδειξε δυο πολύ όμορφα βίντεο της PETZL όπου λάμβανε μέρος σε bouldering στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Για την Liv ήταν η δεύτερη φορά που επισκεπτόταν το νησί, ήξερε λοιπόν καλά τι την περιμένει. Δυστυχώς όμως ο χρόνος ήταν λίγος και οι διαδρομές που θα ήθελε να σκαρφαλώσει πολλές! Μας άφησε με το μυαλό της στην επιστροφή στην Κάλυμνο. Μάλιστα είναι πολύ πιθανή να συνεργαστούμε κάνοντας μαζί κάποιες σχολές στο μέλλον. 

Ο Daniel Dulac και ο Guy Abert οργάνωσαν ένα νέο πεδίο στα δεξιά του Ocean Dream που ονόμασαν «Ολυμπιακός τοίχος» (Olympic wall). 
Ο τοίχος είναι περίπου 110 μέτρα ψηλός και έχει 200 μέτρα μήκος. Υπάρχει δυνατότητα για 40 περίπου νέες διαδρομές υψηλής ποιότητας από 6c έως 8c! 
Η πρόσβαση διαρκεί 25 λεπτά, περπατώντας από το τέλος το χωματόδρομου, όπου παρκάρουμε για την Οδύσσεια. 
Τι άνοιξαν:
Πεδίο «Ολυμπιακός τοίχος» (ΝΕΟ!)
A. "Γαλάζια πέτρα" (Rock Blue) μια διαδρομή 3 σχοινιών, 8b+, 8b+?, 7c.
Ο Daniel ξέμεινε από βύσματα και δεν ολοκλήρωσε την τελευταία σχοινιά. Αλλά είναι η προφανέστερη γραμμή στην ορθοπλαγιά, και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω της ποιότητας του βράχου. Η πρώτη σχοινιά 8b+, 40 m, την έκανε RP. Η δεύτερη νομίζει πως είναι και 8b+?, αλλά δεν είχε αρκετό χρόνο να την ελευθερώσει μιας και την άνοιξε σκαρφαλώνοντας με το τρυπάνι από κάτω! Και η τελευταία σχοινιά μάλλον είναι 7c.
Η Γαλάζια πέτρα 8b+, 40m, είναι η δυσκολότερη διαδρομή που σκαρφαλώθηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και η δυσκολότερη που έχει σκαρφαλωθεί RP στην Κάλυμνο μέχρι αυτή τη στιγμή! Και είναι μια εκπληκτική γραμμή! 
O Guy Abert, έβγαλε εξαιρετικές φωτογραφίες από την πρώτη σχοινιά. Οι εταιρείες Millet και Petzl ήδη αγόρασαν δυο από αυτές για να κάνουν πόστερ! Επίσης τα περιοδικά Vertical και Climbing πρόκειται να τις δημοσιεύσουν σύντομα. 
B. Στα δεξιά υπάρχει η "Γεια-μας" ένα μεγάλου μήκους 8a+ στα 40 μέτρα.
C. Ακόμα πιο δεξιά είναι η "Ελλάς rodeo", 8a 40 μέτρα. Μια διαδρομή που για αρκετά μέτρα πας καβάλα σε έναν τεράστιο σταλακτίτη! 
Ο Daniel άνοιξε όλες αυτές τις διαδρομές σκαρφαλώνοντας από κάτω και βάζοντας τα βύσματα με το τρυπάνι. Στην "Ελλάς rodeo", ανεβαίνοντας τοποθέτησε μόνο 8 βύσματα, αλλά στο κατέβασμα έβαλε δυο ακόμα ώστε να είναι πιο ασφαλής. 
Πεδίο Ocean dream
D. Επίσης ολοκλήρωσαν ένα παλιό project του Guy Abert στο Ocean dream. 5 σχοινιές έως 6b. Είναι πολύ καλά ασφαλισμένη και επίσης πολύ όμορφη. 170 μέτρα, 5a, 5b, 6a+, 6b, 6b (αρκετή βλάστηση στην τελευταία σχοινιά).
Είναι δυνατό να κατέβει κανείς με ραπέλ από τη διαδρομή με σχοινί 60 μέτρων, αλλά τα ρελέ δεν έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα μιας και είναι πολύ εύκολο να κατέβει κανείς κάτω με τα πόδια. (μονοπάτι και ένα μικρό 20m ραπέλ στο τέλος).
Από την κορφή η θέα είναι απίθανη: Βλέπετε από την Αρχή έως τις Μυρτιές!
Τέλος κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης στη Grande Grotta, ο Daniel έστειλε onsight τη "Fan de Chichune" 40m 8a/8a+.

Ο Daniel μας έδειξε και αυτός κάποια βίντεο της Petzl, και της Γαλλικής τηλεόρασης όπου πρωταγωνιστούσε. Πιο ενδιαφέροντα, ένα βίντεο με όλα τα σπορ που ασχολείται και είναι πολλά, πως είναι Οδηγός Βουνού, τρέχει σε αγώνες ορειβατικού σκι, σε αγώνες περιπέτειας και έχει βγει παγκόσμιος πρωταθλητής στην παγοαναρρίχηση και την αναρρίχηση bouldering. 
Σημειώνουμε πως ο Daniel Dulac αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής Bouldering στις 25- 26 Σεπτέμβρη στην Κίνα. Με αυτό πέτυχε κάτι που κανείς ως τώρα δεν είχε καταφέρει: To τριπλό στέμμα! Κέρδισε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το Γαλλικό πρωτάθλημα μέσα στην ίδια χρονιά! 

Το επόμενο βίντεο ήταν από το Millau, το πεδίο όπου διεξάχθηκε το τελευταίο PETZL ROCK TRIP τον Ιούλιο και περιελάμβανε αγώνες στο βράχο, τόσο σε διαδρομές flash όσο και διαδρομές που κανείς είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και να δουλέψει τις κινήσεις από πιο πριν. 

Andrea di Bari: Αφήσαμε τελευταίο τον πρώτο αναρριχητή της Καλύμνου! Ο Andrea ήταν αυτός που άνοιξε τις πρώτες 40 διαδρομές στην Κάλυμνο. Είχε να έρθει στο νησί από το 1999. Τα δυο μικρά παιδιά ήταν δύσκολο να μετακινηθούν. Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ, επέστρεψε στο νησί, το οποίο άφησε με τις 40 πρώτες διαδρομές και βρήκε πια περισσότερες από 600 και 50 αναρριχητικά πεδία. Με τον Andrea και την Έλενα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στην Grande Grotta. Ως τότε είχαμε μονάχα ανταλλάξει μερικά e-mail και τηλεφωνήματα αλλά αισθανόμαστε σαν πολύ καλοί φίλοι που γνωρίζονται από παλιά. Δεν είχαν ξανασκαρφαλώσει στην Grande Grotta μιας και οι διαδρομές εκεί ανοίχτηκαν αργότερα. Έδειχναν πως απολάμβαναν με κάθε τρόπο την παρουσία τους στο νησί και δεν ήξεραν τι να πρωτοσκαρφαλώσουν. Μερικές από τις πιο δύσκολες και ωραιότερες γραμμές που σκαρφάλωσε ο Andrea ήταν οι 
Ήβη 7b, η πρώτη σχοινιά του Πρίαπου 7c+, η Τρέλλα 6c+, Rastapopoulos 7b+, Mecki Messer Alexis Zorbas 7b, Daniboy 8a, Orion 8a, Marci Marc 7c+, Sirene 7b+ η τελευταία είναι διαδρομή που την άνοιξε ο ίδιος. 
Στις 5/10 στον κινηματογράφο της Πόθιας, ο Andrea μας έδειξε διαφάνειες από την αναρριχητική του καριέρα και από τις πρώτες του επισκέψεις στο νησί. Ακόμα και την πρώτη φορά που έφτασε στην Κάλυμνο, χωρίς αναρριχητικό εξοπλισμό και ξετρελαμένος άρχισε να γυρίζει και να φωτογραφίζει τα βράχια! 

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέδωσε ο Δήμος της Καλύμνου στο εστιατόριο DOMUS προς τιμήν των καλεσμένων του Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ρούσσος, απένειμε στον Andrea di Bari τιμητική πλακέτα.


"Σεμινάριο διάνοιξης αθλητικών διαδρομών"

Εκπαιδευτές: Laurent Triay, Gero Fanguin, Άρης Θεοδωρόπουλος (Χορηγός: PETZL)
Συμμετείχαν 10 αναρριχητές. (Έλληνες, Γερμανοί και Άγγλοι).
Ήταν ένα 4ήμερο σεμινάριο που παρείχε όλες τις γνώσεις για το πώς να ανοίξει κανείς μια νέα διαδρομή sport climbing, τον εξοπλισμό που απαιτείται (τρυπάνια, βύσματα) και την τοποθέτηση των βυσμάτων στο βράχο, τη διάνοιξη ξεκινώντας από κάτω, ξεκινώντας από πάνω το rappel κ.λπ. 
Και αφού επιδείχτηκαν όλα τα προαναφερθέντα, οργανώθηκε ένα νέο Πεδίο, το «Αμφιθέατρο» με τρεις νέες διαδρομές, οι οποίες ανοίχτηκαν με τη ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων. Η συμμετοχή ήταν τελικά εντελώς δωρεάν. 

Πεδίο Αμφιθέατρο (ΝΕΟ!)
Μια όμορφη σπηλιά, ανοιχτή σαν αμφιθέατρο, δίπλα στο πεδίο «Κατερίνα» πάνω από το χωριό Αργινώντα. Πολλές ακόμα δυνατότητες για νέες διαδρομές.

1. Ηλέκτρα 18m 6c **
2. Λυσιστράτη 30m 7a ***
3. Ορέστεια 20m 6b+

Η Liv Sansoz στην εκπληκτική "Trella" 6c+ 40m (φωτό: S.Bie)

Διαδρομές Piola
Ο Michel Piola μια ιδιαίτερα ευγενική φυσιογνωμία, μας πρόβαλε εκπληκτικές διαφάνειες από τη Μαδαγασκάρη. Ένα νησί που συνδυάζει σπορ αναρρίχηση δίπλα σε εξωτικές παραλίες αλλά και μεγάλες γρανιτένιες ορθοπλαγιές που προσφέρουν σοβαρές διαδρομές big wall.
Βεβαίως ο Michel δεν μπορούσε να κάτσει χωρίς να ανοίξει διαδρομές! (Έχει ως τώρα ανοίξει πάνω από 5.000 σχοινιές!). Δεν βλέπουμε την ώρα να σκαρφαλώσουμε τις πάντα ιδιαίτερου χαρακτήρα νέες διαδρομές του.

Πεδίο Σπάρτακος
(Αριστερά από τις κύριες διαδρομές - Εξοπλίστηκαν από τον Michel Piola 10/2004
1 - Astree -6a 35m (προέκταση της Ziegen Peter)
2 - Chariots of fire - 6c+ 35 m
3 - Vangelis connection 6b+/6c? 35m -if belaying in the cave!
4 - Pygmalion 6a 35 m
Για όλες τις διαδρομές σχοινί 70μ με μεγάλη προσοχή. Φτάνει ίσα- ίσα για το κατέβασμα! 

Πεδίο Μυστήριο (ΝΕΟ!) 
Κόκκινος τοίχος δεξιά από τη σπηλιά Ουρανιά και τις Συμπληγάδες. Όλες οι διαδρομές από το Michel Piola, τον Pascal Strappazzon και φίλους 10/2004 ανοίχτηκαν σκαρφαλώνοντας από το έδαφος και όχι με ραπέλ. Οι διαδρομές με κρίκους (βύσματα με ρητίνες) σκαρφαλώθηκαν αρχικά από κάτω με «αφαιρούμενα» βύσματα που αντικαθίστανται στο κατέβασμα ("removable").
1. Bouc et Mystere 7a+ 27m **
2. Katifellx 6c+ 27m ***
3. Mystere et boule de gomme 5c 30m **
4. Klettern Paradise 7b 25m ***
5. Stranger in Paradise 7a+ 25m
6. paradis artificiel 7a+ 25m
7. Olymbiacos 6c 35m ***
8. Tufa's story 6a+ 25m 

Πεδίο Ουρανιά
Η σπηλιά Ουρανιά (τοπικό όνομα) είναι ένα παλιό μαντρί αριστερά από τις Συμπληγάδες Εξοπλίστηκε από τον Michel Piola 7/2004

1. Terra incognita - 7a 25m **
2. Ourania - 8a 20m **
3. Star wars - ? **
4. Facatelendos - 6b+ 25m **
5. Sponge beach 7b+ 19m **

Χρήσιμα Links: Δήμος Καλύμνου


Κείμενο : Άρης Θεοδωρόπουλος

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
The Loneliness of the Long Distance Runner: Μια μικρή ιστορία για την μάχη με έναν αόρατο εχθρό αλλά και την απολαυ… https://t.co/udjbiOH0Cw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό

Αυλαία για το Salomon Mountain Cup στον Διόνυσο - αποτελέσματα!