Βιβλία: Το Χειρότερο Ταξίδι στον Κόσμο

Από 02 Δεκ 2002
Στις 23 Απριλίου, ο ήλιος χάθηκε στον ορίζοντα για τελευταία φορά, μέχρι τον Αύγουστο. Η περίοδος των μετακινήσεων με έλκηθρο τελείωσε. Εξαίρεση, αποτέλεσε το ταξίδι μιας ομάδας τριών ανδρών στο Cape Crozier, με σκοπό να συλλέξουν δείγματα αυγών Αυτοκρατορικών πιγκουΐνων. Το ταξίδι αυτό έδωσε και τον τίτλο στο βιβλίο, Το Χειρότερο Ταξίδι στον Κόσμο. Μια αποστολή στην καρδιά του πολικού χειμώνα, σε συνεχές σκοτάδι, με θερμοκρασίες 50, 60 και 70 βαθμών υπό το μηδέν. Μεταξύ των τριών ανδρών, βρίσκεται και ο συγγραφέας του βιβλίου, Apsley Cherry-Garrard, το νεότερο μέλος της αποστολής του Robert Falcon Scott στην Ανταρκτική το 1910.

Οι τρεις άνδρες διένυσαν 160 χιλιόμετρα παγωμένων εκτάσεων, σέρνοντας έλκηθρο με 450 κιλά εξοπλισμό. Το χιόνι τους μαστίγωνε το πρόσωπο, τα ρούχα πάγωναν πάνω τους. «…δεν πιστεύω η θερμοκρασία των –70ο να ήταν το ίδιο ανυπόφορη στο φως της μέρας, αν μπορούσες να βλέπεις που πατάς...».

Ο 24χρονος γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, Cherry-Garrard, επιλέχτηκε από 8000 εθελοντές, να συμμετέχει στην επιστημονική αποστολή του Robert Falcon Scott (1910 – 1913), που κατά ένα μέρος μετατράπηκε σε αγώνα δρόμου ανάμεσα στον Scott και τον Amundsen για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου.

Το πλοίο Terra Nova της αποστολής Scott στην Ανταρκτική (1910-1913)

Συντετριμμένος και παρά το αίσθημα ενοχής που τον κατέτρεχε ως τον θάνατό του, ο Cherry-Garrard έγραψε την συγκλονιστική ιστορία μιας αποστολής που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Σαν φόρο τιμής στον Scott και τους άνδρες της αποστολής, ο Cherry-Garrard ζωντανεύει στις σελίδες του βιβλίου του, τις στιγμές της απόλυτης τραγωδίας, εμποτίζοντάς την αφήγηση με την γλυκύτητα και τον ανθρωπισμό του. Παραθέτει ένα κείμενο γεμάτο λεπτομέρειες επιστημονικών ανακαλύψεων και παραδείγματα προσαρμοστικότητας του ανθρώπου στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανταρκτικής. Τις αναμνήσεις του Cherry-Garrard εμπλουτίζουν, αποσπάσματα από ημερολόγια και διηγήσεις των μελών της αποστολής.

Το Χειρότερο Ταξίδι στον Κόσμο είναι ένας ύμνος στο ψυχικό σθένος και την γενναιότητα του ανθρώπου. Ένα βιβλίο για την αντοχή, τις ταλαιπωρίες, την πείνα, τον ηρωισμό, την εξερεύνηση, τις ανακαλύψεις, την φιλία. Μια περιγραφή των ψυχρότερων και σκοτεινότερων ημερών πάνω στη γη. Μια αφήγηση καθαρή, ανθρώπινη, εντυπωσιακή.
Το Χειρότερο Ταξίδι στον Κόσμο, αναδείχτηκε από το περιοδικό Adventure (National Geographic), πρώτο ανάμεσα στα εκατό καλύτερα βιβλία περιπέτειας όλων των εποχών.

Ο Cherry-Garrard, ήταν ένας από τους άνδρες της ομάδας διάσωσης, που βρήκε τα παγωμένα σώματα του Scott και των τριών ανδρών που τον συνόδευαν στην προσπάθεια για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου.

Επέστρεψε στην Βρετανία το 1914, μαζί με τα επιζήσαντα μέλη της αποστολής Scott και υπηρέτησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1922, εκδίδει το Χειρότερο Ταξίδι στον Κόσμο. Ο Cherry-Garrard, ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολικούς εξερευνητές, πεθαίνει το 1959.


Αγοράζοντας αυτό το βιβλίο από την Amazon ενισχύετε το Adventure Zone

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Tales from the trails: Ιστορίες καραντίνας στην “Ζώνη του Λυκόφωτος: https://t.co/VPr59iCZ52 https://t.co/QXYv7eSKzz
The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Tales from the trails: Ιστορίες καραντίνας στην “Ζώνη του Λυκόφωτος”!

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό