Βιβλία: Το Τελευταίο Μέρος Πάνω στη Γη

Από 04 Ιαν 2003
Η κλασική εποχή των πολικών εξερευνήσεων κλείνει στις 14 Δεκεμβρίου 1911, όταν ο Νορβηγός Roald Amundsen κατακτά τον Νότιο Πόλο. Ο ανταγωνιστής του, Βρετανός Robert F. Scott, φτάνει στο ίδιο σημείο ένα μήνα αργότερα (Ιανουάριος 1912) αλλά κατά την επιστροφή της ομάδας του, ο ίδιος και οι 4 σύντροφοί του πεθαίνουν, μόλις 11 μίλια από μια κρύπτη ανεφοδιασμού που θα τους έσωζε τη ζωή. Αυτό το τραγικό συμβάν ήταν και η «αιτία» να μπει ο Scott στο πάνθεον των θρυλικών εξερευνητών, ενώ το κατόρθωμα του Amundsen γρήγορα ξεχάστηκε.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Νότιος Πόλος ήταν το πολυπόθητο «λάφυρο» που εποφθαλμιούσαν οι εξερευνητές της ανταγωνιστικής μοντέρνας «εθνικιστικής» εποχής της εξερεύνησης. Σ΄ αυτή την συναρπαστική διπλή βιογραφία, ο βραβευμένος συγγραφέας Ronald Huntford, επανεξετάζει κάθε λεπτομέρεια της δραματικής κούρσας για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου, μεταξύ του Νορβηγού Roald Amundsen και του Βρετανού Robert Scott. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί την μόνη έρευνα αυτής της υπόθεσης στην αγγλική γλώσσα, βασισμένη σε αυθεντικές Νορβηγικές πηγές.

«Το Τελευταίο Μέρος Πάνω στη Γη» (The Last Place on Earth), είναι μια πολυσύνθετη, συναρπαστική αφήγηση του αγώνα για την κατάκτηση του τελευταίου «απόρθητου» επίγειου προορισμού και καταλήγει απροκάλυπτα στην απομυθοποίηση του Scott. Μολονότι η εποχή ανήκε στους ερασιτέχνες εξερευνητές, ο Amundsen ήταν επαγγελματίας: έμαθε κοντά στους Εσκιμώους την διαβίωση στους πόλους, από την πρωτόγονη τεχνολογία ως την γλώσσα τους και μαθήτευσε κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους πολικούς εξερευνητές της εποχής (Nansen). Ήταν διορατικός, γεννημένος ηγέτης και είχε το χάρισμα να ηγείται μιας ομάδας χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις και διχόνοιες. O Scott αντίθετα, ήταν τυπικό παράδειγμα γραφειοκράτη του Βρετανικού Ναυτικού. Απολάμβανε την εξουσία που του προσέδιδε η ιεραρχία, υπερβολικά αυστηρός, αλαζόνας αν και ανασφαλής, ακατάλληλος να διοικεί, ξεκίνησε συνεπαρμένος από την φιλοδοξία του για την ανακάλυψη του Νότιου Πόλου, προσκολλημένος στον Αγγλικό κανόνα που έλεγε: «όχι σκι, όχι σκυλιά».

Στο βιβλίο του «Το Τελευταίο Μέρος Πάνω στη Γη», ο Huntford αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία της κούρσας για την πρωτιά της κατάκτησης του Νότιου Πόλου, ανάμεσα στους δυο αντιπάλους, τον Roald Amundsen και τον Robert Scott. Απομυθοποιεί τον θρυλικό ήρωα Scott, αφηγείται την αιώνια ιστορία της ανθρώπινης αλαζονείας, την αδιαφορία του μπροστά στον κίνδυνο και την έλλειψη σεβασμού στις δυνάμεις της φύσης, που τελικά οδηγούν μοιραία σε αποτυχία και καταστροφή. Αναλύει λεπτομερώς την διαφορετική προσέγγιση για την εκτέλεση των δυο αποστολών, καταλήγοντας στην αντίθετη έκβαση τους: επίτευξη του στόχου και ασφαλής επιστροφή για τους Νορβηγούς, ταλαιπωρία και μαρτυρικός θάνατος για τους Βρετανούς.

Για τον Huntford, ο Amundsen είναι ο «τελευταίος μεγάλος Viking» και ο Scott «ένας ανόητος ..ένας παράτολμος ανίκανος», χωρίς αίσθημα ευθύνης, που στοίχισε την ζωή του ίδιου και των συντρόφων του. Ωστόσο ο Scott, είχε αντιληφθεί καλύτερα από τον Amundsen την δύναμη της επιρροής μιας καλά δομημένης πρότασης. Το ημερολόγιο του Scott ανακαλύφθηκε και εκδόθηκε και το γεγονός ότι ο κόσμος επέμενε να τον μυθοποιεί, οφείλεται στο γεγονός ότι έγραψε καλύτερη ιστορία. Με την αξιοθαύμαστη φυσική του αντοχή και το λογοτεχνικό του χάρισμα, δημιούργησε έναν θρύλο για το πρόσωπό του, τον οποίο η φιλόδοξη γυναίκα του, ξόδεψε όλη την ζωή της για να προωθήσει.

Η ειρωνική διάθεση του Huntford είναι ξεκάθαρη. «…ο Scott ήταν αποφασισμένος να γίνει παράδειγμα ηρωισμού. Ο Amundsen ήθελε μόνο να φτάσει πρώτος στον Πόλο. Οι προσευχές και των δύο εισακούστηκαν». Έφτασε η στιγμή να αποδοθεί στον Amundsen η τιμή και ο σεβασμός που δικαιούται και να ειπωθεί η αλήθεια για τον «ήρωα» Scott.

Ο Ronald Huntford ήταν ανταποκριτής του London Observer στην Σκανδιναβία. Είναι ο συγγραφέας των πολυδιαβασμένων βιογραφιών του Ernest Shackleton και του Fridtjof Nansen, καθώς και της νουβέλας Sea of Darkness. Ζει στο Cambridge της Αγγλίας.

Αγοράζοντας αυτό το βιβλίο από την Amazon ενισχύετε το Adventure Zone

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
The Loneliness of the Long Distance Runner: Μια μικρή ιστορία για την μάχη με έναν αόρατο εχθρό αλλά και την απολαυ… https://t.co/udjbiOH0Cw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό

Αυλαία για το Salomon Mountain Cup στον Διόνυσο - αποτελέσματα!