Βιβλία: Το Θέμα δεν Είναι Μόνο το Ποδήλατο

Από 04 Αυγ 2003
Η συγκλονιστική ιστορία του Αμερικανού ποδηλάτη Lance Armstrong, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει τη λαμπρή καριέρα του ως επαγγελματίας αθλητής για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, είναι το αντικείμενο της αυτοβιογραφίας με τίτλο «Το Θέμα δεν Είναι Μόνο το Ποδήλατο». Ο Lance περιγράφει τις εφιαλτικές πρώτες ημέρες της διάγνωσης, τον αγώνα που έδωσε κατόπιν για την ίδια του τη ζωή ενάντια σε κάθε ιατρική πρόβλεψη, καθώς και το εκπληκτικό κατόρθωμα της θριαμβευτικής επιστροφής του στην αγωνιστική ποδηλασία με την νίκη του στο Γύρο Γαλλίας, το 1999.

Έφηβος ακόμα, ο Lance ήταν ήδη επαγγελματίας τριαθλητής και προπονούνταν με την εθνική ομάδα ποδηλασίας των ΗΠΑ. Η διεθνής καταξίωση ήρθε το 1993 όταν με τη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και σε ένα ετάπ του Tour de France, κέρδισε μια θέση ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ποδηλασίας. Μόλις τρία χρόνια αργότερα το 1996 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο. Ο Armstrong μπαίνει σε ένα άγνωστο πεδίο μάχης και το αντιμετωπίζει σαν μια ακόμα πρόκληση: με επιθετική τακτική. Νικάει τον καρκίνο και επιστρέφει δυνατότερος από ποτέ για να κερδίσει τον πρώτο του Tour de France το 1999. Μετά τη νίκη του, η μητέρα του θα πει, «όλη η ζωή του γιου μου ήταν ένας αγώνας..» και δεν υπερβάλλει.

Στην αυτοβιογραφία του ο Lance κάνει μια σύντομη αναφορά στα πρώτα χρόνια της αθλητικής του παρουσίας και των πρώτων επιτυχιών του. Θα ακολουθήσει η είσοδος στον κόσμο των καρκινοπαθών, καθώς θα επικεντρωθεί στη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του. Όταν οι γιατροί διέγνωσαν τον καρκίνο, οι προβλέψεις δεν ήταν ενθαρρυντικές. Μετά την εξάπλωση στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, οι περισσότεροι ειδικοί έπαψαν να ελπίζουν. Όχι όμως ο Lance. Μελέτησε σχετικά με την ασθένεια του, συζήτησε με γιατρούς, επέλεξε θεραπευτική αγωγή και πολέμησε για την ίδια του τη ζωή.

Όπως φανερώνει και ο τίτλος του βιβλίου, δεν πρόκειται για τις επιτυχίες του πάνω στις δύο ρόδες, αλλά για την πραγματική ιστορία ενός αθλητή: τα εφηβικά του χρόνια, τις επιτυχίες του σαν ποδηλάτης παγκόσμιας κλάσης, την ασθένειά του, τη σχέση του με τη μητέρα του, τους φίλους, τους χρηματοδότες του που του συμπαραστάθηκαν συναισθηματικά και οικονομικά, αλλά και τις προσωπικές του στιγμές, όπως την γνωριμία του με την μέλλουσα γυναίκα του, την γέννηση του γιου του.

Ο Armstrong βλέπει τον καρκίνο σαν κομμάτι της ζωής μας που μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους βοηθώντας μας να εστιάσουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με θάρρος και ακατάβλητο πνεύμα. Η γραφή του είναι ζωντανή και άμεση, είτε περιγράφει περιστατικά από την παιδική του ηλικία, τους αγώνες, τις κρίσιμες στιγμές της ζωής του.

Ο ίδιος, πολλές φορές είπε ότι ένας Γύρος είναι πολύ ευκολότερος από την φρικτή εμπειρία της θεραπείας που ήταν αναγκασμένος να υπομένει. Μετά τη νίκη του ενάντια στον καρκίνο, η νίκη του Γύρου Γαλλίας έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι.
Όπως όλοι οι αθλητές αντοχής, ο Lance, πριν από τον καρκίνο, είχε τη φοβερή δυνατότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις. Μπορούσε να καταπονεί το σώμα και τον οργανισμό του και μετά από αυτό να βγαίνει δυνατότερος. Όμως ο καρκίνος έκανε τον Lance ακόμα δυνατότερο. Διδάχτηκε ένα επίπεδο πειθαρχίας που αγγίζει σχεδόν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων και το έμαθε γιατί έπρεπε να επιζήσει.

Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
The Loneliness of the Long Distance Runner: Μια μικρή ιστορία για την μάχη με έναν αόρατο εχθρό αλλά και την απολαυ… https://t.co/udjbiOH0Cw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό

Αυλαία για το Salomon Mountain Cup στον Διόνυσο - αποτελέσματα!