Βιβλία: "Αόρατος στο Έβερεστ", η Ιστορία του Εξοπλισμού στην Ορειβασία

Από 03 Σεπ 2003
«Ο καλύτερος εξοπλισμός είναι αόρατος» έλεγε ο Pete Hutchinson, ο ιδρυτής της “Mountain Equipment”, «πρέπει να είσαι σε θέση να το ξεχάσεις και να μοχθήσεις στον ανήφορο για το βουνό». Είχε δίκιο και αυτό το σχόλιό του αποτέλεσε την έμπνευση για τον τίτλο του βιβλίου του Mike Parsons και της Mary Rose «Αόρατος στο Έβερεστ» (Invisible on Everest). Συλλαμβάνει τέλεια την κρισιμότητα που έχει για τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους, η κατοχή του κατάλληλου εξοπλισμού και πώς αυτός πρέπει να υποστηρίζει κάθε υπαίθρια δραστηριότητα χωρίς να αποτελεί εμπόδιο. Κι επιπλέον, η ιστορία του ορειβατικού ρουχισμού και του εξοπλισμού δεν είχε ειπωθεί ποτέ, αλλά ήταν κρυμμένη επιτηδευμένα στα διάφορα εγχειρίδια ορειβασίας κι αυτό αποτέλεσε το δεύτερο λόγο που οι συγγραφείς του βιβλίου επέλεξαν τον συγκεκριμένο τίτλο.

Το βιβλίο ερευνά την ανάπτυξη της βιομηχανίας του αθλητισμού αναψυχής, με φόντο την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Περιγράφει την ιστορία των νεωτεριστών στη βιομηχανία και την ανάπτυξη των εμπορικών σημάτων και των προϊόντων outdoors. Εξερευνά τον εξοπλισμό-κλειδί της ορειβασίας, όπως τα πιολέ, τα καραμπίνερ, τα σχοινιά και τις συσκευές καταρρίχησης. Παράλληλα όμως, ασχολείται με το ρουχισμό, τα σακίδια και τον εξοπλισμό bivouac και πώς όλα αυτά επηρέασαν τελικά τους απλούς πεζοπόρους του βουνού.

Το «Invisible on Everest» δεν είναι απλά μια ιστορική καταγραφή των ανακαλύψεων και της εξέλιξης στο σχεδιασμό του ορειβατικού εξοπλισμού. Οι τραγωδίες και οι κακουχίες που περιγράφονται στις σελίδες του αφθονούν και ήταν εκείνες που δημιούργησαν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν σημαντικές ανακαλύψεις στον εξοπλισμό της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ στη διάρκεια των τελευταίων 150 χρόνων. Τα μυστικά του εξοπλισμού και του ρουχισμού μεγάλων adventurers, από τον Whymper στον Nansen, από τον Welzenbach στον Whillans, από τον Scott στους Mallory και Irvine, από τον Pierre Allain στο Everest του ‘53, αποκαλύπτονται σ’ αυτό το βιβλίο, που εξετάζει το πώς οι καινοτομίες στον εξοπλισμό οδήγησαν στην ανάπτυξη της «πλούσιας» βιομηχανίας των σπορ περιπέτειας και των «πολικών συνθηκών». Οι συγγραφείς ανατρέχουν ακόμα και στον κρυμμένο γυναικείο κόσμο της Βικτωριανής εποχής, όταν τόσο το ίδιο το σπορ αλλά και ο ρουχισμός που χρησιμοποιούταν κατέρριπτε κάθε ταμπού.

Το Invisible on Everest αφηγείται την ιστορία παθιασμένων και επίμονων προσπαθειών που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν στην επιτυχία, ενώ σε άλλες είχαν σαν αποτέλεσμα την αποτυχία και την τραγωδία.

Οι βιομηχανικοί σχεδιαστές θα συγκινηθούν όταν μάθουν πώς οι νέες ανακαλύψεις τους επηρέασαν την ιστορία της περιπέτειας αλλά και της αθλητικής βιομηχανίας και πώς αυτές οι καινοτομίες αξιοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στη μαζική παραγωγή από μεγάλα εμπορικά σήματα που αναγνωρίζονται διεθνώς.

Το Invisible on Everest είναι ένας πλήρης οδηγός για την κατανόηση της εξέλιξης του εξοπλισμού επιβίωσης των χαμηλών θερμοκρασιών και μεγάλων υψομέτρων. Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτει κανείς πώς ο σωστός εξοπλισμός κάνει τη διαφορά μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας και εντέλει πώς οι καινοτομίες κατέστησαν την ανάβαση στο Everest δυνατή.
Ιδιαίτερα συναρπαστικά είναι το κεφάλαιο που ασχολείται με την ορειβατική ενδυμασία των γυναικών κι εκείνο που διερευνά την αυξανόμενη συμμετοχή της μεσαίας τάξης στην ορειβασία, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η ιστορία της ορειβασίας και των εξερευνήσεων είναι αναπόσπαστες από την ιστορία του εξοπλισμού, η ανάπτυξη της μιας υπαγορεύει αλλαγές στην άλλη. Αν κοιτάξουμε στην ιστορία των πολικών εξερευνήσεων από τον Franklin στον Amundsen και ως τις μέρες μας με τα parakites και τα GPS.

Σχετικά με τους συγγραφείς

Ο Mike Parsons ασχολείται περισσότερα από 40 χρόνια με το εμπόριο outdoor εξοπλισμού, με ένα δραστήριο και ενθουσιώδες ενδιαφέρον για όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες, ορειβασία, τρέξιμο και ποδήλατο βουνού, καγιάκ, σκι. Η πείρα του στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ελαφρού εξοπλισμού πεζοπορίας και ορειβασίας, τον έχει εμπνεύσει ώστε να δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία και την εξέλιξη του εξοπλισμού στα αθλήματα περιπέτειας.

Η Mary Rose είναι μελετητής της ιστορίας των επιχειρήσεων στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ (Αγγλία). Ασχολείται και η ίδια με την πεζοπορία σε βουνά. Έχει συγγράψει τρία βιβλία αναφορικά με την ιστορία και την εξέλιξη της βιομηχανίας από τα μέσα του 16ου αιώνα.

Αγοράζοντας αυτό το βιβλίο από την Amazon ενισχύετε το Adventure Zone
Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !