Βιβλία: ''Εξερευνητές'' Η Ιστορία σε Φωτογραφίες

Από 01 Δεκ 2003
Το φωτογραφικό λεύκωμα, μια επετειακή έκδοση των περίφημων Times, χωρίζεται σε έξι κεφάλαια και καλύπτει θεματικά τους Πάγους, τις Κορυφές, την Έρημο, την Ζούγκλα, τη Θάλασσα και το Εσωτερικό της Γης (υπόγειο και υποθαλάσσιο κόσμο). Πρόκειται για την πιστή απόδοση της ιστορίας μέσα από φωτογραφίες. Εκτενείς έρευνες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την συγκέντρωση αυτού του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού και τα σύντομα κείμενα που συνοδεύουν τις εικόνες θα σας δημιουργήσουν την περιέργεια να ανακαλύψετε περισσότερα. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με τα παλιότερα γνωστά γεγονότα και διατρέχει την ιστορία της εξερεύνησης ως το σήμερα.

Στο κεφάλαιο Κορυφές, υπάρχει πλήθος ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού και διηγήσεων αλλά και αποσπάσματα από βιβλία και παλιότερες εκδόσεις περιοδικών για την ορειβασία.

Στους Πάγους, αποδίδονται ρεαλιστικά οι αντιξοότητες στην εξερεύνηση του άγνωστου και επικίνδυνου κόσμου των πάγων. Επιχειρείται μια φευγαλέα διείσδυση στους χαρακτήρες των ανθρώπων που δέχτηκαν να βιώσουν τέτοιου μεγέθους κακουχίες και την πολιτική πάνω και πέρα από τον παγωμένο «μικρόκοσμο», από τις πρώτες απόπειρες για εξερεύνηση του Βορειοδυτικού Περάσματος ως τον σκληρό ανταγωνισμό για την πρώτη διάσχιση της Ανταρκτικής χωρίς υποστήριξη.
Δύο σπάνιες φωτογραφίες μοιάζουν να συνοψίζουν τη δύναμη αλλά και τα όρια της ανθρώπινης θέλησης. Στην πρώτη ο William Laird McKinley το 1914 απολαμβάνει ένα πιάτο σούπας από αίμα στο νησί Wrangel, στη δεύτερη απεικονίζεται η παραφροσύνη στα αγριεμένα μάτια των Danes, Mikkelsen και Iversen, όταν μετά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να βρουν τους συντρόφους τους στη βόρεια Γροιλανδία επιστρέφουν για να ανακαλύψουν ότι το πλοίο τους βυθίστηκε. Χρειάστηκε να επιβιώσουν δυο χειμώνες στον αφιλόξενο Βορρά πριν τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης.

Η εξερεύνηση της Ερήμου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Περιλαμβάνει την Ινδο-Βρετανική παράνομη μυστική χαρτογράφηση και τη Βρετανική εισβολή στο Θιβέτ, στο όνομα της Αυτοκρατορίας. Αφηγείται τις αποτυχημένες εξερευνήσεις των Burke και Wills και τις επιτυχίες κάποιων άλλων στην Αυστραλία, τις περιπέτειες των εξερευνητών Stark και Thesinger στην Αραβική χερσόνησο. Εδώ, η διαφορά ανάμεσα στις διαθέσεις είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα όπως το τεραίν αλλά και οι ίδιες οι περιπέτειες που βιώνονται.

Στο κεφάλαιο Ζούγκλα, συναντώνται οι γνώριμοι ήρωες Livingstone και Stanley αλλά και πιο σύγχρονοι όπως ο Laurens Van de Post, ο άνθρωπος που αφιερώθηκε στην προσπάθειά του σώσει τους Βουσμάνους της Καλαχάρι. Η Mary Henrietta Kingsley, ένα παράδειγμα πρωτοπορίας στην εξερεύνηση, ξεκίνησε μόνη και χωρίς εμπειρία, ντυμένη σε στυλ «ταξιδεύω στην Αφρική με ρούχα που δεν θα ντρεπόμουν να φοράω στην πατρίδα».
Κατά τρόπο ενδιαφέροντα, εδώ γίνεται μια από τις λίγες αναφορές για το τέλος της εξερεύνησης και την αρχή του τουρισμού με τα πρόωρα ταξίδια που οργάνωσε ο Thomas Cook στην Αίγυπτο.

Η θάλασσα γεννά ανάμεικτα συναισθήματα: κάτι ανάμεσα σε απίστευτη πλήξη και απόλυτο τρόμο. Κατά περίεργο τρόπο οι άνθρωποι που σκιαγραφούνται στο κεφάλαιο Θάλασσα μοιάζουν να είναι οι πιο «φυσιολογικοί», από τον καλόκαρδο Francis Chichester μετά το ταξίδι του στο γύρο της γης, μέχρι στις μέρες μας και την Ellen MacArthur. Υπήρξαν κάποιοι πολύ σημαντικοί άνδρες και γυναίκες που σημάδεψαν την ιστορία.
Δυο από τις σημαντικότερες στιγμές στο κεφάλαιο της ιστορίας των Θαλασσών είναι το περίφημο ταξίδι που έκανε ο Thor Hyerdahl με το Kon Tiki, μια πλωτή κατασκευή από πάπυρο, και η γενναία φυσιογνωμία του Alain Bombard, που απέδειξε πως ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει για 65 μέρες χωρίς τροφή περιπλανώμενος κάπου στον Ατλαντικό.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι ο Υπόγειος Κόσμος (και υποθαλάσσιος επίσης). Το μόνο γνωστό πρόσωπο εδώ είναι ο Jaques Cousteau, ο άνθρωπος που εφηύρε την φορητή συσκευή οξυγόνου. Αυτό είναι το πιο σύντομο τμήμα στο βιβλίο, πολύ όμορφο και τρομακτικό ταυτόχρονα.

Στο τέλος αυτών όλων, τι σκέφτεται κανένας για τους εξερευνητές? Θεωρούνται στα σίγουρα ακόμα και σήμερα οι τέλειοι άνθρωποι, αλλά συνήθως δεν είναι. Αυτό το βιβλίο είναι μια συναρπαστική φευγαλέα ματιά στον κόσμο τους.

 

The Times Explorers - A History in Photographs

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού