Βιβλία: Trekking στα Ιμαλάια του Νεπάλ

Από 28 Φεβ 2004
Υπάρχει ένας «ταξιδιωτικός οδηγός» για trekkers που όταν θα τον έχει διαβάσει κανείς θα είναι σαν να έχει μόλις επιστρέψει από το μέρος που περιγράφεται μέσα σ αυτόν, γνωρίζοντας μάλιστα ένα σωρό απίστευτες λεπτομέρειες, τις οποίες για να μάθει θα χρειαζόταν αρκετός καιρός αλλά και ένα πλήθος ειδικών -από επιστήμονες μέχρι ντόπιους καθημερινούς ανθρώπους? Υπάρχει. Για τους γνώστες της ξένης ταξιδιωτικής βιβλιογραφίας, ο οίκος Lonely Planet είναι πασίγνωστος, όπως πασίγνωστο ανάμεσα στους κύκλους των απανταχού trekkers είναι και το “Trekking in the Nepal Himalaya”, του Stan Armington. Το κλασσικό αυτό βιβλίο έχει γίνει εδώ και χρόνια η «βίβλος» για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κάθε χρόνο αποφασίζουν να περπατήσουν οργανωμένα ή ανοργάνωτα στα βουνά του Νεπάλ, τον πιο σπουδαίο ίσως προορισμό για ορεινή πεζοπορία στον κόσμο σήμερα.

Το Trekking in the Nepal Himalaya (ΤΝΗ) πρωτοεκδόθηκε το 1979 και τώρα κυκλοφορεί η 8η έκδοσή του (2001). Σε κάθε επανέκδοσή του, το ΤΝΗ κυκλοφορεί όλο και πιο πολυσέλιδο, προσθέτοντας κάθε φορά νέα στοιχεία. Αποτελεί το εγχειρίδιο του «διαβασμένου» trekker στο Νεπάλ αλλά και το βασικό ανάγνωσμα όσων προγραμματίζουν την πρώτη τους εξόρμηση (οργανωμένη ή όχι) στο μαγικό προορισμό των Ιμαλαΐων. Ίσως η αξία του να θεωρείται πιο σημαντική απ ότι είναι στην πραγματικότητα, αλλά είναι σίγουρο ότι ένα βιβλίο με ζωή 25 χρόνων απέκτησε μεγάλη φήμη και σ ένα βαθμό δικαιολογημένα, αφού μέσα στις σελίδες του συγκεντρώνονται ατελείωτες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο που πραγματεύεται. Ο συγγραφέας του βιβλίου περπατά επαγγελματικά (διατηρώντας εταιρεία trekking) για περισσότερο από 30 χρόνια στο Νεπάλ και ως εκ τούτου δεν δυσκολεύτηκε να πιάσει το σφυγμό του δυτικού που φτάνει στην περιοχή με σκοπό την πεζοπορία. Μέσα από τις επανεκδόσεις του βιβλίου όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν μια σειρά από βελτιώσεις που το κάνουν εύχρηστο και λειτουργικό, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε ένας μεγάλος όγκος γενικών πληροφοριών, που είναι απαραίτητες για οποιονδήποτε σκοπεύει να κάνει trekking στα Ιμαλάια.

Στις 480 σελίδες του βιβλίου τη μερίδα του λέοντος περισσότερο από το 1/3) καταλαμβάνουν οι γενικές πληροφορίες για τους υποψήφιους trekkers. Ξεκινώντας την ανάγνωσή του, βρίσκουμε χρήσιμα στοιχεία για τη χώρα (ιστορία, γεωγραφία, περιβάλλον, φυλές, πολιτική, οικονομία, κουλτούρα, γλώσσα, θρησκευτικές γιορτές). Χωρίς πλατειασμούς, ο Armington παρουσιάζει κάθε πτυχή της φτωχής ασιατικής χώρας με το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και παρόν. Μέσα σε 40 σελίδες ο αναγνώστης διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη γενική εικόνα για τη χώρα και τους ανθρώπους που θα συναντήσει εκεί. 

Ακολουθεί ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο, που αναφέρεται στα πρακτικά θέματα που αφορούν τον πεζοπόρο (trekker) και τα οποία για να ανακαλύψει κανείς μόνος του, θα πρέπει να περάσει μια σειρά από συνεχόμενες αποτυχημένες επισκέψεις στο Νεπάλ, μέχρι να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του. Όπως είναι λογικό, σε μια χώρα με εντελώς διαφορετική κουλτούρα απ αυτήν του δυτικού κόσμου, από τον οποίο προέρχονται οι περισσότεροι επισκέπτες της, η καθημερινότητα απέχει πολύ απ αυτό που γνωρίζουν. Σε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου όπως το Νεπάλ, θα πρέπει κανείς να είναι έτοιμος για πολλές «εκπλήξεις», που θα θέσουν σε δοκιμασία όχι μόνο τα σχέδιά του αλλά και τις ψυχικές αντοχές του. Διαβάστε λοιπόν, από το τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις ουρές σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες που εκδίδουν κάθε λογής άδειες, μέχρι πώς να συναλλάσσεστε με τους εμπόρους στην αγορά αλλά και φυσικά, πότε να βρεθείτε στο Νεπάλ για trekking ή πώς να κανονίσετε μια οργανωμένη εξόρμηση με τη βοήθεια κάποιας από τις εκατοντάδες εταιρείες που εδρεύουν στο Κάτμαντου αλλά και πώς να βρείτε άκρη με το δαιδαλώδες κύκλωμα των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πλήθος πληροφοριών που είναι αδύνατον να συγκρατηθούν από τον άπειρο επισκέπτη, τον καθοδηγούν σε θέματα διατυπώσεων, διευκολύνσεων, συναλλαγών. Αναφορές σε θέματα όπως: πρακτορεία, άδειες, πρεσβείες, συνάλλαγμα, χάρτες, ώρες συναλλαγών, φιλοξενία, διατροφή, σουβενίρ, τελωνειακές διατυπώσεις, πηγές πληροφόρησης, κίνδυνοι, αδθένειες κλπ.

Το μεγάλο όπλο του ΤΝΗ -που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα παρόμοια- είναι σίγουρα το κεφάλαιο για την υγιεινή και τις ασθένειες. Ολόκληρο το κεφάλαιο των 40+ σελίδων έχει γραφτεί από τον Dr David Shlim, διευθυντή Κλινικής του Κάτμαντου, η οποία ειδικεύεται στα ζητήματα υγείας των ταξιδιωτών. Εδώ ο αναγνώστης θα βρει τα πάντα, από ιατρικές εξετάσεις στη χώρα του, φυσική προετοιμασία και κυρίως όλους τους πιθανούς κινδύνους –και είναι πολλοί- που ενεδρεύουν στην ύπαιθρο (και όχι μόνο) του Νεπάλ. Εξετάζονται σε βάθος γαστρεντερικά προβλήματα, λοιμώδεις ασθένειες, τραυματισμοί, κρυοπαγήματα και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα της «ασθένειας του υψομέτρου», που παρουσιάζεται διεξοδικά. Ειδική αναφορά γίνεται στην υγιεινή για τις γυναίκες.

Μετά από ένα σύντομο κεφάλαιο για τους τρόπους μετάβασης στο Νεπάλ και για τους τρόπους μετακίνησης μέσα στη χώρα, ξεκινά και η περιγραφή των προτεινόμενων διαδρομών στα βουνά της χώρας. Η ενότητα αυτή χωρίζεται σε κεφάλαια που πραγματεύονται τις διαδρομές με βάση τη γεωγραφική τους κατανομή. Σημαντικό τμήμα της ενότητας καταλαμβάνουν τα κεφάλαια για τους τρεις πιο σημαντικούς προορισμούς trekking στη χώρα: Everest, Annapurna και Langtang/Helambu, ενώ μικρότερη βαρύτητα δίνεται στις πιο απομακρυσμένες και λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές στα ανατολικά (Makalu, Kangchenjunga) αλλά κυρίως στα δυτικά, όπου μέχρι πρόσφατα ίσχυαν πολλοί περιορισμοί για την ελεύθερη μετακίνηση. Σ αυτές τις τελευταίες, άλλα βιβλία δεν αναφέρονται καν. 

Αγοράστε αυτό το βιβλίοΗ δομή της περιγραφής των διαδρομών βασίζεται στις αποστάσεις, όπως αυτές εκτιμώνται με ώρες πορείας (φυσικά) αφού αυτός ο τρόπος υπολογισμού αν και υποκειμενικός, είναι ο μόνος σίγουρος. Οι επιλεγμένες πορείες παρουσιάζονται με τη μορφή ημερών πορείας. Κάθε διαδρομή έχει τόσα κεφάλαια, όσες είναι και οι μέρες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα του πόσο γρήγορα ή πόσο αργά πρέπει να βαδίζει κανείς για να συμβαδίζει με το προτεινόμενο πρόγραμμα. Από προσωπική πείρα διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κάποια κενά στο θέμα αυτό, καθώς άλλοτε ο απαιτούμενος χρόνος ανταποκρίνεται στην περιγραφή του βιβλίου και άλλοτε όχι. Η περιγραφή των διαδρομών δεν είναι εξαντλητική (θα μπορούσαν να γράφονται περισσότερες λεπτομέρειες) αλλά ένας trekker με μέτρια εμπειρία –που είναι και αυτός εξάλλου που θα αποφάσιζε να κάνει ανεξάρτητο trekking- είναι καλυμμένος σε μεγάλο βαθμό από την πληροφορία που δίνεται. Μικροί ευκολοδιάβαστοι χάρτες (22 στην τελευταία έκδοση) με συντεταγμένες GPS για πολλά σημεία-κλειδιά στις διαδρομές, βοηθούν ακόμα περισσότερο στην κατανόηση των περιγραφών, ενώ υπάρχει και το ανάλογο προφίλ της κάθε διαδρομής, παρουσιάζοντας τις υψομετρικές διαφορές. 

Σε κάθε τόπο προτείνονται κάποια πανδοχεία, πράγμα χρήσιμο σε μια πρώτη ματιά αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση αυτό δημιουργεί προβλήματα δεοντολογίας αλλά και ουσίας, αφού κάθε χρόνο δημιουργούνται πολλά νέα πανδοχεία πάνω στα μονοπάτια των βουνών, μέσα ή έξω από οικισμούς, πράγμα που δεν μπορεί κανένα βιβλίο-οδηγός να παρακολουθήσει, όμως ο πεζοπόρος δεσμεύεται από την πληροφορία, που γράφτηκε 3 ή 4 χρόνια νωρίτερα. Ένα άλλο πρόβλημα (το οποίο δυστυχώς είχαμε την ατυχία να βιώσουμε) είναι ότι κάποιες πληροφορίες παρουσιάζονται από τον συγγραφέα, χωρίς ο ίδιος να έχει βρεθεί στα συγκεκριμένα μέρη και χωρίς να έχει κάνει τις συγκεκριμένες πορείες που περιγράφει, αφού του μεταφέρθηκαν προφορικά από τρίτους. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρά λάθη, που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα με ανύπαρκτους οικισμούς ή με εντελώς λάθος εκτιμήσεις αποστάσεων. Συνολικά πάντως η πληροφορία που δίνεται, συγκρίνοντας και με άλλους «οδηγούς» είναι πράγματι επαρκής. Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η διαδικασία της πεζοπορίας στα βουνά είναι κάτι ζωντανό, κάτι που εξελίσσεται συνεχώς όσο διαρκεί και η πορεία. Δηλαδή, θα πρέπει κανείς να ρωτά συνεχώς ανθρώπους που συναντά στο μονοπάτι, σχετικά με το σωστό ή μη της πορείας που ακολουθεί. 

Συνολικά, το TΝΗ είναι ένα πλήρες βιβλίο, γεμάτο (χρήσιμες) πληροφορίες και έξυπνο στήσιμο. Ο αναγνώστης βρίσκει συνεχώς μπροστά του, πίνακες, σχεδιαγράμματα, χάρτες και ένθετα κείμενα με ιδιαίτερες πληροφορίες που χρήζουν υπογράμμισης. Σ αυτά τα τελευταία, αναφέρονται σημαντικές πληροφορίες για ζητήματα που ίσως δεν θα μπορούσαν να «χαθούν» μέσα στο σύνολο και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τον trekker, όπως για παράδειγμα γιατί τα συμβατικά αλτίμετρα αποτυχαίνουν να έχουν σωστές ενδείξεις στα Ιμαλάια, έως το τι συμβαίνει στο περίφημο Σαββατιάτικο παζάρι του Namche ή το ποιοι είναι οι κανονισμοί που οφείλουν να εφαρμόζουν οι πεζοπόροι στις λεγόμενες «απαγορευμένες» περιοχές. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι νεπαλέζικων λέξεων που ο trekker θα συναντήσει συχνά στη διάρκεια της περιήγησής του. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι το ειδικό τμήμα για τον εξοπλισμό του trekker. Αναλυτικά και ουσιαστικά περιγράφεται ένδυση, υπόδηση και όλος ο υπόλοιπος απαραίτητος εξοπλισμός που θα κάνει εύκολη τη ζωή του πεζοπόρου. Ένα index βοηθά τον αναγνώστη να βρει όλα τα τοπωνύμια συγκεντρωμένα στο τέλος του βιβλίου και να καθοδηγηθεί από εκεί για να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες. 

Το TΝΗ είναι ένα βιβλίο που κυρίως θα πρέπει να διαβαστεί κυρίως από κάποιον που πρόκειται να επισκεφθεί το Νεπάλ για πρώτη φορά, ώστε να γνωρίζει τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει. Κλείνοντας κανείς αυτό το βιβλίο, έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται κάπου εκεί κι αυτό έχει την εξήγησή του, αφού ο Stan Armington είναι ένας δυτικός που ζει εκεί και βλέπει τον κόσμο με τα μάτια ενός δυτικού. Χάρη στην μακρόχρονη εμπειρία του κατάφερε να συμπυκνώσει την ουσιαστική πληροφορία σ ένα ογκώδες για την κατηγορία του βιβλίο, το οποίο χωρίς να είναι πολυτελές με ατελείωτες έγχρωμες σελίδες που θα ανέβαζαν χωρίς λόγο το κόστος του, είναι σοβαρό και αξιοπρεπές, βοηθώντας τον αναγνώστη να βρει γρήγορα και εύκολα την πληροφορία που θέλει. 

Οδηγοί για την πεζοπορία στο Νεπάλ έχουν εκδοθεί αρκετοί τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι βασίζονται στην προσωπική εμπειρία των συγγραφέων τους. Σίγουρα υπάρχουν κάποια άλλα πιο λεπτομερειακά βιβλία με εξαντλητική περιγραφή συγκεκριμένων γνωστών –κυρίως- διαδρομών, ώστε να είναι και εμπορικά. Το συγκεκριμένο όμως βιβλίο μοιάζει να έχει κατορθώσει αυτό που οι υπόλοιποι ακόμα δεν βρήκαν μπροστά τους σαν πρόβλημα: το πώς ένας και μοναδικός τόμος να μπορεί να καλύψει με επαρκή πληρότητα όλες τις πλευρές του σύνθετου αυτού ζητήματος, του trekking δηλαδή σε μια περιοχή με τόσες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες όπως τα Ιμαλάια του Νεπάλ. Το Trekking in the Nepal Himalaya αποτελεί ένα απαραίτητο βιβλίο που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από το ράφι του κάθε προχωρημένου trekker, ακόμα και ενός Έλληνα, παρά το γεγονός ότι δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Αγοράστε αυτό το βιβλίο από την Amazon, τώρα

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !