Βιβλίο: "Mountain Biking - Τα Μυστικά της Προπόνησης"

Από 23 Δεκ 2004
Η ελληνική βιβλιογραφία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται πλούσια, όσον αφορά θέματα προπονητικής και γενικότερα αθλητισμού. Οι λόγοι είναι προφανείς: σ ένα λαό όπου το ποσοστό των ενηλίκων που αθλούνται για λόγους υγείας σχηματίζει ένα σεβαστό νούμερο αλλά πίσω από την υποδιαστολή του μηδέν, ποιοι εκδότες θα είχαν συμφέρον να αναλάβουν την προώθηση ενός παρόμοιου πονήματος, αλλά και ποιοι ειδικοί-επιστήμονες αντίστοιχα θα διέθεταν πολύτιμο χρόνο για να συγγράψουν κάτι σχετικό με την προπόνηση που να απευθύνεται στον μέσο αθλούμενο? Και μάλιστα σε ένα άθλημα που όχι μόνο δεν διεκδικεί τον τίτλο του δημοφιλέστερου αλλά μάχεται να ξεφύγει από τη (στα ποδοσφαιρικά πράγματα λεγόμενη) «ζώνη του υποβιβασμού»?

Το βιβλίο “MOUNTAIN BIKING – Τα Μυστικά της Προπόνησης” του Βασίλη Ροζάκη αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα αυτής της αντίληψης που έρχεται κόντρα στο ρεύμα του ελληνικού κατεστημένου και φυσικά την εξαίρεση που απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα. Την τελευταία δεκαετία -και κάτι περισσότερο ίσως, η ορεινή ποδηλασία ή mountain bike όπως είναι γνωστό ανάμεσα στους φίλους της, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Το MTB μπήκε σε κάθε σπίτι, έστω και σαν φτηνή απομίμηση στις περισσότερες περιπτώσεις, έστω και σαν ένα σκουριασμένο και σκονισμένο αξεσουάρ στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, κάνοντας ένα άλμα στην ελληνική κοινωνία, τέτοιο που λίγα αθλήματα κατάφεραν μέχρι τώρα και κέρδισε την αποδοχή -ή έστω και ανοχή- του μέσου Έλληνα. Ίσως λοιπόν πέρα από την απαραίτητη εσωτερική ανάγκη του συγγραφέα, αυτή η καθολική αποδοχή να στάθηκε η κυριότερη αιτία που ώθησε τον Βασίλη Ροζάκη να ξοδέψει κάποια …χρόνια (!) προσπάθειας μπροστά από βιβλία και υπολογιστές.

MOUNTAIN BIKING - Τα Μυστικά της ΠροπόνησηςΓιατί το Mountain Bike? Είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απασχολήσει τους ανθρώπους που εντρυφούν στον κόσμο των σπορ. Ποιοι είναι οι λόγοι της παγκόσμιας εξάπλωσης της ορεινής ποδηλασίας? Πώς κατάφερε αυτή η ιδέα να κυριαρχήσει μέσα σε μια δεκαπενταετία από την εμφάνισή της, κάπου στις αρχές του 1970? Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου, πληροφορούμαστε με δυο λόγια πώς ξεκίνησαν όλα: η ανάγκη για ποδήλατα πραγματικά λειτουργικά εκτός δρόμου, οδήγησε τους πρωτοπόρους στην Αμερική να εξελίξουν τα συμβατικά υλικά και να φέρουν την επανάσταση. Και αφού δημιουργήθηκε ένα φανατικό κοινό εκατομμυρίων που σήμερα πια χρησιμοποιεί το ΜΤΒ για μετακινήσεις, αγώνες, αναψυχή αλλά και περιπέτεια, φτάνοντας με αυτό μέχρι τα πιο περίεργα σημεία του πλανήτη, το ΜΤΒ έγινε πολύ γρήγορα και ολυμπιακό άθλημα, με όλα όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο (πρωταθλητισμός, επαγγελματισμός, οργανωτικές δομές, δίκτυα διοργανώσεων, marketing και φυσικά, ανάγκη για γνώση του αθλήματος σε βάθος). 

Στην εισαγωγή του MOUNTAIN BIKING διαβάζουμε ότι το βιβλίο αυτό «…έχει στόχο να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση όλων αυτών που ασχολούνται με το ποδήλατο βουνού, ανεξαρτήτως επιπέδου και στόχων». Και προλαβαίνοντας την φυσική αντίδραση σ αυτή την πρόταση, ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει πως «…για πολλούς, ο στόχος είναι να πάνε την Κυριακή βόλτα με την παρέα και ίσως να βελτιώσουν την αντοχή τους λίγο μέσα στην εβδομάδα, όσο τους το επιτρέπει η δουλειά. Για κάποιους άλλους, μετρούν οι βαθμοί στο πανελλήνιο πρωτάθλημα». 

Ο Ροζάκης, αν και νέος στην ηλικία –για συγγραφέας- έχοντας μεγάλη εμπειρία ως αθλητής και προπονητής συγκρότησε στο μυαλό του τη σωστή δομή ενός βιβλίου που πρόκειται να προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα στους αναγνώστες του. Το να εισάγεις έναν αθλητή στο πνεύμα του περιεχομένου ενός βιβλίου για την προπόνηση είναι αρκετά εύκολο. Το να κάνεις το ίδιο για έναν μη αθλητή είναι δύσκολο και χρειάζεται μια προσέγγιση, όπου η λογική σειρά των γνώσεων θα τον κάνουν να κατανοήσει τι στην πραγματικότητα είναι αυτό που του αρέσει μεν αλλά δεν μπορεί να το οργανώσει στο μυαλό του δε. Ο συγγραφέας ξεκινά με τις γνώσεις Α έως Ω του αερόβιου αθλητισμού στο 1ο κεφάλαιο (Σώμα και Προπόνηση), της κίνησης στην ποδηλασία αλλά και της προπόνησης, αναπτύσσοντας με συντομία έννοιες απαραίτητες για την συνέχεια του βιβλίου.

Από εκεί και μετά, το βιβλίο μπαίνει στα ουσιαστικά ζητήματα της προπόνησης. Το πιο βασικό είναι φυσικά να ξέρει ο κάθε ποδηλάτης, χομπίστας ή πρωταθλητής, σε ποιο επίπεδο ακριβώς βρίσκεται. Και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσα από σχετικά τεστ, που τον βοηθούν να επαναπροσδιορίσει το σημείο εκκίνησής του για το μέλλον. Τι είναι όμως ένα πρόγραμμα προπόνησης? Ποια είναι τα μέρη που το απαρτίζουν? Ποια είναι η σημασία της προθέρμανσης και της αποκατάστασης? Και τι σημαίνουν διάφοροι όροι όπως ‘εκτεταμένη ποδηλασία’, ‘ποδηλασία μεταβολισμού λιπαρών οξέων’, ‘εκτεταμένο fartlek’, κλπ? Συνολικά 23 διαφορετικά είδη αερόβιας και αναερόβιας προπόνησης αναπτύσσονται εδώ, μερικά απ αυτά μάλιστα δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ποδηλάτου! 

Όταν πλέον κανείς έχει κατανοήσει τι μπορεί να περιλαμβάνουν τα προπονητικά προγράμματα, μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση του βιβλίου και να βρεθεί μπροστά σε κάποιες σελίδες που ενδέχεται να μην τον αφορούν… Τα επόμενα τρία κεφάλαια αναφέρονται στα προπονητικά προγράμματα των τριών μεγάλων κατηγοριών που μπορούμε να ταξινομήσουμε τους αθλούμενους: τους ποδηλάτες υγείας, τους χομπίστες και τους αθλητές αγώνων. Με διεξοδικό τρόπο αναπτύσσονται σε αναλυτικούς πίνακες τα ημερήσια προγράμματα και για τις τρεις αυτές κατηγορίες. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται βέβαια στο κεφάλαιο που αναφέρεται στους αθλητές αγώνων, με ξεχωριστούς πίνακες εβδομαδιαίων πλάνων για τις περιόδους γενικής και ειδικής προετοιμασίας, για περαιτέρω αύξηση της φυσικής κατάστασης και βέβαια της αγωνιστικής τους προετοιμασίας. Τα πλάνα αυτά δίνονται σε δύο εκδοχές: για εκείνους που διαθέτουν περισσότερο χρόνο αλλά και για εκείνους που διαθέτουν λιγότερο. 

Όμως, η ολοκληρωμένη προπόνηση ενός ποδηλάτη πρέπει να περιλαμβάνει και τους τομείς της δύναμης και της ευκινησίας, στις οποίες αφιερώνονται τα επόμενα δύο κεφάλαια. Με ευκρινείς φωτογραφίες και αναλυτικές οδηγίες, εξηγείται μια σειρά ασκήσεων για ανάπτυξη της δύναμης, όπως επίσης και για διατήρηση και ανάπτυξη της ευκινησίας τους. 

Τα τέσσερα τελευταία σύντομα κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται σε παράπλευρα αλλά σημαντικά ζητήματα της προπόνησης, όπως είναι τα δυσάρεστα αποτελέσματα της υπερκόπωσης από την υπερπροπόνηση (λοιμώξεις κλπ), οι τραυματισμοί που μπορούν να προκληθούν από πτώσεις αλλά και αυτή την ίδια την προπόνηση, μερικές σύντομες οδηγίες για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (πρώτες βοήθειες) και τέλος μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αθλητική διατροφή. 

Σημαντική αξία έχουν τα παραρτήματα στο τέλος κάθε κεφαλαίου, με τον τίτλο «Γλωσσάρι». Εκεί αναλύονται θεωρητικά, επιστημονικοί όροι που χρησιμοποιούνται σ αυτά. Η ανάγνωση και μόνον αυτών των μικρών ευρετηρίων δίνει στους αναγνώστες πολύτιμες γνώσεις γενικότερου χαρακτήρα.

To “MOUNTAIN BIKING – Τα Μυστικά της Προπόνησης” αποτελεί μια πολύ αξιόλογη έκδοση για τα ελληνικά δεδομένα, την οποία ανέλαβε το περιοδικό MBike με σκοπό να δώσει στο κοινό της ποδηλασίας ένα πολύτιμο σύμβουλο. Και μόνο η απουσία παρόμοιας έκδοσης από την ελληνική βιβλιογραφία –για να μην υπολογίσουμε την πραγματική αξία του βιβλίου- το κάνουν απαραίτητο για κάθε φίλο της ορεινής ποδηλασίας. 

Το βιβλίο διατίθεται από το περιοδικό MBike (τηλ. 210-2016500), e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και σε αρκετά σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !