Running Through the Wall: Personal Encounters With the Ultramarathon

Από 01 Οκτ 2012

Αλήθεια, πώς είναι να τρέχει κάποιος 50, 100 χιλιόμετρα ή πιο μακριά μέχρι τα 100 μίλια και καμμιά φορά ακόμη περισσότερο; Ποιές σκέψεις περνάνε από το μυαλό όταν το σώμα και το πνεύμα φτάνει στα όρια του; Πώς μπορείς να προετοιμαστείς για κάτι που φαντάζει τόσο δύσκολο και απάνθρωπο; Το βιβλίο που προτείνουμε σήμερα απαντά σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις υπεραποστάσεις. Όχι όμως με τον κλασσικό τρόπο, αλλά μέσω μιας συλλογής περίπου 40 προσωπικών ιστοριών κούρασης, αϋπνίας, πόνου και κακουχίας αλλά και υπέρβασης, λύτρωσης, ελπίδας, ανακάλυψης εσωτερικών δυνάμεων, ακόμη και αγάπης που προέκυψε αναπάντεχα στα ατελείωτα μονοπάτια αυτών των αγώνων.

Διαβάζοντας αυτό το συναρπαστικό βιβλίο του Neal Jamison ξεχώρισα μια φράση που αναφέρει ο μεγάλος αθλητής υπεραποστάσεων David Horton στην διηγησή του απο το Barkley 100 miler του 2001 (σίγουρα τον πιο αλλόκοτο και δύσκολο αγώνα στον πλανήτη, αφού πολύ λίγοι τον έχουν καν τερματίσει). Λέει λοιπόν ο Horton: "So many times you want to give up but you cannot. That's what ultra-running is all about. That's what life is all about". Η φράση αυτή χαρακτηρίζει και τις περισσότερες από τις ιστορίες που περιέχει το βιβλίο. Αν μη τι άλλο, εμπνέει τον αναγνώστη να το προσπαθήσει.

Το βιβλίο περιέχει μια σειρά από ιστορίες ανθρώπων που διηγούνται τις εμπειρίες τους από κάποιον συγκεκριμένο αγώνα υπεραπόστασης. Οι ιστορίες (τουλάχιστον οι περισσότερες) είναι σε μορφή race report, και οι άνθρωποι που τις διηγούνται είναι από elite αθλητές (Ann Trason. Tim Twiteyer, David Horton και άλλοι) μέχρι αθλητές που έτρεξαν για πρώτη φορά αγώνας υπεραπόστασης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια στην γραφή, μιας και τις διηγούνται εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, και ο συγγραφέας δεν έχει κάνει καμμία προσπάθεια να τις ομογενοποιήσει. Αυτό δεν είναι κατ'ανάγκη άσχημο, μιας και κάνει τον αναγνώστη να μπεί στο πνεύμα του εκάστοτε αθλητή μέσα απο τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του.

Οι ιστορίες δεν είναι μεγάλες, κυμαίνονται από 4-8 σελίδες περίπου η καθεμία και μπορώ να πω ότι τις περισσότερες τις βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Η μορφή του βιβλίου δίνει φυσικά το πλεονέκτημα να ξαναγυρίζεις στο βιβλίο μετά από καιρό για να διαβάσεις πάλι μια συναρπαστική ιστορία. Όπως π.χ. την συγκλονιστική μάχη της Ann Trason με τον Tim Twietmeyer στο Western States 100 miler του 1995 για την πρώτη θέση. Ή τις προσπάθειες του Blake Wood και του David Horton να "δαμάσουν" το Barkley 100 miler. Είναι ενα πρωτότυπο χαρακτηριστικό του βιβλίου διότι μάλλον κανείς δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω και να το διαβάσει πάλι ολόκληρο, λόγω της σπονδυλωτής φύσης του.

Φυσικά το βιβλίο δεν θα μάθει κάποιον πώς να τρέξει ή να προπονηθεί για έναν αγώνα υπεραπόστασης. Θα τον διδάξει όμως πολλά σχετικά με την διαχείριση των υπεραποστάσεων μέσα από τις καταστάσεις που ξετυλίγονται από τις διηγήσεις των αθλητών, και σίγουρα θα τον εμπνεύσει.

Οι πλειονότητα των ιστοριών αφορούν Αμερικανικούς αγώνες, αλλά υπάρχει και o Marathon De Sables καθώς και ένας αγώνας από το μακρινό Hong-Kong.

Υπάρχουν βέβαια και πολύ συγκινητικές ιστορίες, όπως ο αγώνας της Catra Corbett-McNeely’s μετά τον θάνατο της μητέρας της, η ιστορία της Tracy Baldyga που κατάφερε μέσα από τις υπεραποστάσεις να ξεφύγει από πολύ δύσκολες διανοητικές ασθένειες και καταστάσεις που την βασάνιζαν και πάνω απ'όλα, η φοβερή τελευταία ιστορία του βιβλίου για τον Joel Zucker που πέθανε αμέσως μετά τον τερματισμό του τρίτου του Hardrock 100 miler.

Το περίεργο είναι ότι καθώς πλησιάζει ο αναγνώστης προς το τέλος του βιβλίου, του περνά από το μυαλό ότι τα 100 μίλια δεν είναι τελικά και τόσο μακριά ... ή μήπως είναι;

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The dream is alive! An exclusive interview of @AlexiPappas and her coach Ioannis Dagkoglou at @Advendure_Net:… https://t.co/h17u9PrjCT
"Μπόρα είναι ... ", ένα άρθρο του Θεοχάρη Λεζπουρίδη για το @Advendure_Net, όσο αφορά την πανδημία και την συμπεριφ… https://t.co/X7eSKclpux
The Loneliness of the Long Distance Runner: Μια μικρή ιστορία για την μάχη με έναν αόρατο εχθρό αλλά και την απολαυ… https://t.co/udjbiOH0Cw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Με εξομοίωση αγώνων απαντάει στην πανδημία το Skyrunner® World Series για το 2020!

Όλα τα φιλμ του BANFF Mountain Film Festival online !

Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Ώρα της Στήριξης...

Μπόρα είναι ...

The Loneliness Of The Long Distance Runner

Να ζήσεις Χορτιάτη και χρόνια πολλά!

Ώρα Ευθύνης...

Μπίκα και Παραδεισόπουλος στην λίστα ελίτ του Skyrunner World Series 2020!

SALEWA Alp Trainer Mid GTX

Οι κορυφαίοι της DYNAFIT προτείνουν ρουχισμό και εξοπλισμό

Αυλαία για το Salomon Mountain Cup στον Διόνυσο - αποτελέσματα!